Winter: eenzaam, triestig, winterblues?

Geplaatst op 12 januari 2020


Alle seizoenen in het jaar zijn bijzonder. Kijk maar naar de natuur. Oktober jl.  heb ik nog een blog geschreven over de invloed van Herfst. Als je die nog niet gelezen hebt kun je die makkelijk terugvinden via:
Blog herfst-en-loslaten.
Misschien heb je dit niet eerder gemerkt, maar onbewust brengt de winter onder aandacht hoe jij je diep van binnen echt voelt. In deze blog deel ik 3 mooie tips om de blues om te zetten naar je ware kracht.


Veel mensen ervaren de winter als een natte, koude en ongezellige periode vooral als Kerst en Nieuwjaar voorbij zijn. Ik ga hieronder omschrijven hoe ik dat ervaar en je een aantal tips geven om dankbaar “gebruik” te maken van de winterfibes om de winterblues te verzachten.

De donkere kant van de winter

De dagen zijn kort en het kan zijn dat je voor je werk in het donker vertrekt en in het donker weer thuiskomt. Het nodigt niet echt uit om na je werk nog naar buiten te gaan om een mooie wandeling te maken, of in je tuin te gaan zitten en te ontspannen. De winter nodigt je op een ander manier uit om rust te nemen en geeft je op een andere manier de tijd om naar binnen te gaan. Misschien heb je dit niet eerder gemerkt, maar onbewust brengt de winter onder aandacht hoe jij je diep van binnen echt voelt. Er is geen zonnige afleiding. Wat je voelt is puur.

De afgelopen weken zijn diversen emoties en gevoelens sterk naar boven gekomen. Het afgelopen jaar was een pittig jaar met veel regelen en veel oplossen. Familieleden die hulp nodig hebben en ook hier en daar behoorlijke emotionele situaties. In plaats afleiding zoeken besloot ik nu dat alles er mocht zijn. Ook mijn triestig gevoel en zelfs rouwgevoelens laten zijn. Jezelf toestemming geven dat alle gevoelens er mogen zijn, zonder boos of gefrustreerd te worden helpt al enorm om de lading te verzachten. Ik kan dit het beste als ik tijd voor mijzelf neem in de natuur. Ik heb het geluk dat ik in de middaguren tijd kan maken om naar buiten te gaan. Maar uiteraard kun jij op een ander manier tijd voor jezelf maken.

Tip 1: emoties mogen er zijn
Het mag er zijn

Tijdens een wandeling geniet ik eerst van de weerelementen en de natuur. De ontspanning komt dan vanzelf en dan vraag ik mijzelf hoe ik mij nu echt voel. Emoties en gevoelens kunnen dan naar boven komen. Soms begin ik ook te huilen en dat is oké. Ik ga de emoties niet onderdrukken. Ik neem de tijd om te voelen, het mag er zijn. Die band om je hoofd, keel en druk op je borst zullen waarschijnlijk komen van emoties die er niet mogen zijn. Ervaar je eigen echte innerlijke kracht als de emoties door je heen mogen stromen zonder weerstand en zonder verhalen. Dat is mijn inziens misschien wel het belangrijkste….het erkennen dat het er mag zijn. Niet door blijven razen en wegduwen, maar de tijd nemen om er te ‘zijn’ en te ‘voelen’ hoe het nu echt met je gaat. Emoties mogen er zijn. Sla ze niet op in je lijf.


Je zelf toestemming geven dat emoties er mogen zijn is misschien niet altijd even gemakkelijk, want wat kom je tegen wanneer je bij jezelf naar binnen gaat? Stil zijn en naar binnen gaan betekent dat je gaat voelen. En daardoor zou je iets kunnen gaan voelen dat je eigenlijk niet wilt voelen. Als je terugkijkt naar de zomer meende je misschien dat je veel beter om kon gaan met je emoties, maar het kan zo maar zijn dat je die makkelijker kon wegstoppen omdat er zoveel te doen was, omdat er een vakantie aan zat te komen of een lekker zonnetje was dat jou zo fijn koesterde.

Weerstand tegen de winter en een triestig gevoel los je niet echt op met een gezellige houtkachel en veel kaarsjes. Los van het feit dat dit wel valt onder zelfzorg. Wanneer jij merkt dat je neigt naar winterblues, dan kun je deze het beste onderzoeken en erkennen zonder weerstand.

Tip 2: emoties mogen er zijn
Zelfliefde

Je hoeft niet direct naar buiten te gaan, maar omarm jezelf. Neem de tijd om eens te gaan zitten en ga gewoon voelen wat er is. Dat ben jij namelijk ook en dat is oké. Besef dat je er helemaal mag zijn, ook als jij je op dat moment triestig voelt. Ben niet bang om te voelen. De angst om niet te willen voelen is een vele zwaardere energie dan uiteindelijk voelen wat er is. Adem rustig in het uit en kijk eens wat er gebeurt wanneer je stopt met vechten en het er zonder oordeel laat zijn.

 

Eenzaamheid tijdens de winter

De kou en stilte in de winter kan kou en stilte diep van binnen bij je oproepen en een gevoel van eenzaamheid geven. Wanneer jij als kind te maken hebt gehad met een eenzaamheid die te groot was, dan kan de winter wel eens een lastig seizoen zijn wanneer die gevoelens nog opgeslagen liggen in je lichaam.

Tip 3 emoties mogen er zijn
Innerlijk kind

Is dit herkenbaar voor jou? Voel jij je in de winter vaker eenzaam dan normaal? Ga dan eens op een rustig moment zitten en maak contact met jouw innerlijke (innerlijk kind). Vind je visualiseren wat lastig, neem dan gerust een foto van je zelf erbij toen je jonger was.
Vraag het kind wat ze nodig heeft nu van jou als volwassene. Vraag wat jij nu voor het kind kan doen. Er kunnen emoties loskomen terwijl je dit doet, dat is helemaal oké. Geef je emoties de ruimte door liefdevolle erkenning.

 

Ik hoop deze tips je helpen de komende periode om in een beter balans te komen met je emoties en winterblues.

Meer oefeningen

Wil je meer waardevolle oefeningen die helpen te ontspannen en ruimte voor jezelf te maken? Wil je beter voelen wat je grenzen zijn (nee kunnen zeggen) en weten wat hier mee te doen? Begin dan nu met de 1e module van mijn online coachingstraject. Gratis en speciaal voor jou om kennis met mij te maken en te ervaren wat het met je doet als jij jezelf tijd en aandacht schenkt door middel van oefeningen en meditaties. Het is ontzettend waardevol tijd voor je zelf te nemen en ik help je daarmee graag.

 

Gratis module met waardevolle lessen

De eerste module uit het coachingstraject Ik wil voluit leven staan al verschillende mooie oefeningen om je energie weer ruimte te geven en de eerste stapjes te nemen om weer in de flow te komen. Hierdoor ga je meer energie en vreugde ervaren. Bij de eerste module mag je ook (gratis) een persoonlijke skype sessie inplannen met mij en vragen stellen over de eerste module. Jij kiest waar het over gaat. Helemaal gratis en voor niks, maar alleen als jij de stappen zet om te beginnen en de eerste lessen doorloopt en toepast. Want dat moet je echt zelf doen. Ik ondersteun ontzettend graag, maar jij maakt de beslissing om te beginnen en dan ben ik er voor je in het proces om weer helemaal voluit te gaan voor je leven, met passie, plezier en energie

 

Klik op onderstaande link, registreer en begin vandaag nog met 3 (gratis) waardevolle lessen met oefeningen en meditaties:

www.ikwilvoluitleven.nl/registeren

 

Mis nooit meer iets van Ik wil voluit leven.
Schrijf je hieronder in voor de nieuwsbrief & never miss a single blog en nieuwsbrieven met extra oefeningen en ontvang ook nog gratis een e-book 'Hoe je meer haalt uit je wandeling'. Uiteraard kun je altijd uitschrijven voor de nieuwsbrief en inspiratiemails.

[bonus bonus="12"  button="Download Een gratis E-boekje 'Haal meer uit je wandeling'"]

 

Carin Smeets
Carin Smeets
Als coach en ervaringsdeskundige leer ik je hoe jij je eigen grenzen kunt beschermen. Binnen een paar weken ga jij beter naar je innerlijke zelf luisteren en op een liefdevolle krachtige manier nee zeggen zonder schuldgevoel.

Terug naar blog