Herfst en loslaten

Geplaatst op 11 oktober 2019

Herfst en loslaten?

Als je kijkt naar de seizoenen, dan is het best voor te stellen dat de herfst het seizoen is dat verbonden is met het thema loslaten.

De herfst

In de natuur staat herfst in het teken van loslaten. Het blad droogt, valt en de boom wordt kaal. Herfst betekend dus het oude loslaten. Elk jaar opnieuw wordt het oude losgelaten, waardoor het oude een voedingsbodem wordt voor het nieuwe dat nog komen gaat.

 

In relatie tot ons leven


In ons leven zullen we ook het oude loslaten voordat een nieuwe cyclus zich aankondigt. Het oude heeft ons geholpen en is onze voeding voor de volgende fase. Meestal betekent dit dat onze oude manier van denken of doen niet meer voldoet om verder te groeien en zijn nut gehad heeft.

We mogen dankbaar zijn voor wat we geleerd hebben en verder gaan met ons leven.

Factoren die dit proces verstoren


Emoties die te lang duren, die te heftig zijn en/of die te zeer onderdrukt worden kunnen zorgen dat je lichaam fysiek gaat reageren. Huidproblemen of problemen met je darmen en longen kunnen aangeven dat je moeite hebt met loslaten. Zou je dit ervaren dan is het aan te raden meer naar de signalen in je lichaam te luisteren. Misschien heb je signalen gemist en ben je te zeer aan het door duwen terwijl het tijd is om mild los te laten.

 

Moeite met loslaten


Loslaten is ook om kunnen gaan met veranderingen en voor veel mensen niet makkelijk. Iemand loslaten die je dierbaar is kan ontzettend verdrietig zijn. En loslaten van oude patronen kan behoorlijk wat angst veroorzaken. Denk maar aan het veranderen of verliezen van een baan.

Veel mensen zijn geneigd om zich ‘er doorheen te vechten’, dapper en sterk te zijn. Terwijl de beweging volgen van de herfst beter zou zijn: de stilte in, jezelf de ruimte geven om te voelen en geleidelijk aan emoties los te mogen laten.

 

Terug naar de wortel, terug naar de basis van de natuur. Het vraagt om acceptatie van je gevoelens. De neiging om met weerstand door te knokken, of misschien nog erger je gevoelens te verstoppen gaat emoties in je lichaam vastzetten die zich fysiek zullen gaan uiten.


 

Jezelf of een ander er doorheen helpen

Maar hoe help je iemand (of jezelf) door dit proces? Je emoties vragen om bewustwording, verheldering. Wat heeft het oude je opgeleverd? Wat is/was waardevol? En wat blijft, ook al is het oude er niet meer?

Luister naar jezelf met een open hart, zonder oordeel zodat je gevoelens naar boven komen en mogen stromen. Ervaar je problemen met dit proces zoek dan iemand die vanuit het hart kan voelen/luisteren, zonder je direct te willen vertellen hoe je iets zou moeten oplossen. Het is belangrijk dat je eigen gevoelens naar boven mogen komen, daar zit je diepe wijsheid in. En dit proces mag mild verlopen.

 

Met moed en mildheid voor jezelf door je emoties gaan is naar mijn menig de gezonde manier van omgaan met problemen. Je zult ervaren dat het je steeds makkelijker af gaat. Je ontwikkelt steeds steeds meer helderheid, wijsheid, ruimte en kracht in het diepste van je wezen.

Carin Smeets
Carin Smeets
Als coach en ervaringsdeskundige leer ik je hoe jij je eigen grenzen kunt beschermen. Binnen een paar weken ga jij beter naar je innerlijke zelf luisteren en op een liefdevolle krachtige manier nee zeggen zonder schuldgevoel.

Terug naar blog