Wat doet overprikkeling en langdurige stress met onze gezondheid?

Geplaatst op 23 mei 2020

Langdurige stress, een burn-out en overprikkeling. Vervelende klachten die je steeds verder bij jezelf vandaan drijven. Niet alleen mentaal, maar ook fysiek. We weten allemaal dat stress en spanningen niet goed voor ons zijn. Natuurlijk krijgen we allemaal wel eens te maken met een teveel aan prikkels of een stressvolle dag. In veel gevallen laten we dat makkelijk afvloeien door even te sporten of onze zinnen te verzetten. Maar wat als overprikkeling en stress van langdurige aard is? Welke invloeden heeft het dan  op onze mentale en fysieke gezondheid?

 

De nadelige gevolgen van mentale onbalans

 

Als je overprikkeld bent geraakt of langdurig te maken hebt gehad met stress, dan kun je mentale onbalans gaan ervaren. Jouw zenuwstelsel is niet meer in staat om prikkels en indrukken op de juiste manier te verwerken. Deze kortsluiting neemt een aantal mentale klachten met zich mee. Hierbij kun je denken aan lusteloosheid of somberheid. Dingen waar je eerder heel enthousiast van kon raken, lijken er nu ineens niet meer toe te doen. Ook de bewustwording verminderd als je overprikkeld bent geraakt. Je weet niet meer zo goed wie jij bent als persoon en durft daarom ook geen beslissingen te maken die goed voor je zijn. Kortom, de mentale balans is verstoord geraakt.

 

Welke gevolgen heeft overprikkeling op de lichamelijke gezondheid?

 

Wie denkt dat stress en een teveel aan prikkels alleen ons brein treft, heeft het mis. Als je te maken hebt met chronische overprikkeling, dan heeft dat ook nadelige gevolgen op de gezondheid van jouw fysieke lichaam. Daardoor kun je op den duur allerlei vervelende klachten gaan ervaren. Voorbeelden daarvan zijn hoofdpijn, pijnlijke gewrichten en spieren. Ook hartkloppingen zijn veelvoorkomend. Als jij overprikkeld bent, dan geldt dat ook voor jouw zintuigen. Zo kan het voorkomen dat je sterker of anders ruikt. Een geurtje wat je eerst geen genoeg van kon krijgen ruikt nu ronduit vies. Hetzelfde geldt voor jouw smaak. Ook het gehoor- en gezichtsvermogen kan achteruit gaan als je langdurig te maken hebt met overprikkeling.

 

Lichamelijke en mentale klachten bij overprikkeling? Ontprikkelen op de juiste manier

 

Ben jij overprikkeld en wil je jouw leven hier niet langer door laten beheersen? Dan is het tijd om actie te ondernemen. Ontprikkelen kan namelijk op een aantal manieren. Allereerst is het goed om na te gaan waar de stortvloed aan prikkels vandaan komt. Vaak is dit een reis naar jouw innerlijke zelf. Een ervaren coach kan je hierbij helpen. Je krijgt de juiste handvatten aangereikt waardoor jouw bewustwording opnieuw geactiveerd wordt.

 

Daarnaast leer je hoe je jouw hersenen kunt trainen zodat prikkels en veranderingen op de juiste manier worden verwerkt. Het loslaten van oude gewoonten en patronen hoort daarbij. Opnieuw leren luisteren naar jouw lichaam betekent ook opnieuw durven voelen. Dit groeiproces doorloop je natuurlijk niet alleen. Onder begeleiding van een ervaren coach neem je deel aan een online coachingsprogramma dat geheel wordt afgestemd op jouw behoefte. Want de energie die je besteed aan jezelf, is altijd een goede investering.

Neem dan vrijblijvend contact met mij op. Om je op weg te helpen kan ik je een aantal (gratis) oefeningen toesturen. Stuur een mail naar: ikwilvoluitleven@gmail.com

Wil je persoonlijke begeleiding (online of in mijn praktijk)? Ik ondersteun je graag in jouw persoonlijke groeiproces. Neem ook dan vrijblijvend contact met mij op via de mail.

Heb je mijn 1e blog gemist over overpikkeling...ga dan nog even naar:
https://ikwilvoluitleven.nl/blog/help-ben-ik-overprikkeld

Wil je nooit meer iets missen van Ik wil voluit leven?
Schrijf je hieronder in voor de nieuwsbrief & never miss a single blog en nieuwsbrieven met extra oefeningen en ontvang ook nog gratis een e-book 'Hoe je meer haalt uit je wandeling'.  Je ziet de downloadknop voor het e-mailboekje ook hieronder.

Uiteraard kun je altijd uitschrijven voor de nieuwsbrief en inspiratiemails.

[bonus bonus="12" tags="Haal meer uit je wandeling Online cadeautje"  button="Download het gratis online cadeautje - het E-boekje 'Haal meer uit je wandeling'"]

Carin Smeets
Carin Smeets
Als coach en ervaringsdeskundige leer ik je hoe jij je eigen grenzen kunt beschermen. Binnen een paar weken ga jij beter naar je innerlijke zelf luisteren en op een liefdevolle krachtige manier nee zeggen zonder schuldgevoel.

Terug naar blog