Weg met de voorjaarsmoeheid!

Geplaatst op 23 februari 2019

De krokussen en sneeuwklokjes staan weer vol in bloei. Ook de vogels laten weer voorzichtig vanzich horen. De winter komt langzaam ten einde en het voorjaar doet zijn intrede. Afgelopen dagen zijn we al getrakteerd op een heerlijk zonnetje en we hebben weer meer de behoefte om naar buiten te gaan. Alles is klaar voor een nieuwe start. Maar hoe voel jij je?

 

Moe na een lange donkere winter, doen de eerste zonnestralen ons echt goed. Zonlicht zorgt ervoor dat we vitamine D aan kunnen maken. Een te kort aan deze vitamine zorgt onder andere voor een vermoeid gevoel. Geen wonder dat veel mensen aan het einde van een lange winter kampen met voorjaarsmoeheid. We snakken naar meer licht en zijn eigenlijk de winter moe.

 

Door in de winter toch zo veel mogelijk naar buiten te gaan, door bijvoorbeeld op de fiets naar je werk te gaan, kun je het te kort aan vitamine D beperken. Hoe dan ook, de winterdag is nu eenmaal korter dan die in de zomer en zo loop je de nodige zonnestralen mis.

'Zonlicht zorgt ervoor dat we vitamine D aan kunnen maken.'

Er zijn gelukkig nog andere manieren om het vermoeide gevoel aan het einde van de winter op te vangen. Al dat we eten heeft effect op ons gemoed. Stop je er rommel in dan is het resultaat daar ook naar. We zijn echter zo gewend geraakt aan het winkelen in de supermarkt en aan de vele kant en klaar producten, dat we soms niet eens meer in de gaten hebben dat hetgeen we eten eigenlijk niet goed voor ons is.

 

Zelf ben ik voorstander van een natuurlijk voedingspatroon. Dat betekent dat mijn basisvoedsel uit zoveel mogelijk onbewerkte voedingsmiddelen bestaat. Veel producten worden bewerkt in een fabriek. Er worden dan middelen toegevoegd die ons lichaam niet herkent. Deze middelen wil het lichaam toch wegwerken en omdat ze onbekend zijn worden ze vaak als gifstof afgevoerd. Dit betekent extra hard werken voor de lever.

 

Op zich kan ons lichaam best wel wat hebben. De lever verwerkt een E-nummertje hier en daar prima. Maar bij langdurige en regelmatige blootstelling aan deze stoffen gaat al dat harde werken toch een beetje opspelen. Je lichaam raakt opgebrand. Er ontstaan vreemde klachten die niet goed te duiden zijn. Vaak ervaart men problemen met helder denken, weinig energie hebben, gewichtstoename of juist ongewenste afname en het sneller vatbaar zijn voor infecties.

 

Herken jij je hierin? Dan doe je er goed aan om eens grondig naar je voedingspatroon te kijken. Probeer eens een paar weken alle geraffineerde suikers te laten staan. Dus geen suiker meer in je koffie of thee, geen snoepgoed of gebak, maar bijvoorbeeld ook geen maggiblokje meer in je soep. Bekijk de achterkant van verpakkingen goed. In de meeste bewerkte producten zit suiker. Suiker is een verslavende stof. Uit onderzoek met ratten is zelfs gebleken dat ratten verslaafder raken aan suiker dan aan cocaïne!

 

Als je besluit te stoppen met deze toegevoegde suikers is het mogelijk dat je in het begin juist verergering van je klachten ervaart. Zo slap als een rietje, niet vooruit te branden hoor ik vaak. Feitelijk zijn dat ontwenningsverschijnselen. Maar wanneer je doorzet zal er een wereld voor je open gaan. Je zult je fitter voelen dan ooit, gewicht verliezen en beter gehumeurd zijn.En dat alleen door het laten staan van een enkele bewerkte stof!

'Probeer eens een paar weken alle gerafineerde suikers te laten staan.'

Wanneer je dit effect hebt mogen ervaren word je enthousiast en wil je meer. Je zult versteld staan wat het met je lichaam doet wanneer je ook toevoegingen zoals gistextracten en dergelijke laat staan. De sluier waar de winter ons mee heeft toegedekt zal verdwijnen om voorgoed het voorjaar in te luiden.

 

Natuurlijk zijn er ook andere oorzaken van het niet goed in je vel zitten. Maar voeding draagt daar zeker aan bij. Daarnaast kan het zo zijn dan je geestelijk niet in balans bent. Ook als je niet weet waar het probleem nu precies zit, kunnen dagelijkse gewoontes die er zo langzaam ingeslopen zijn energie slurpen.

 

In mijn online coachprogramma kan ik je helpen met het herkennen van die gewoontes en ze doorbreken, waardoor ook deze balans zich zal herstellen. Meld je aan voor de GRATIS module of start meteen met een van de betaalde versies via www.ikwilvoluitleven.nl Voor meer informatie kun je contact met me opnemen via ikwilvoluitleven@gmail.com Laten we er samen een mooi voorjaar van gaan maken!

Carin Smeets
Carin Smeets
Als coach en ervaringsdeskundige leer ik je hoe jij je eigen grenzen kunt beschermen. Binnen een paar weken ga jij beter naar je innerlijke zelf luisteren en op een liefdevolle krachtige manier nee zeggen zonder schuldgevoel.

Terug naar blog