Vergeven is loslaten

Geplaatst op 09 maart 2019

OK, mijn computer laat het afweten omdat ik er een beker koffie over mors en mijn huisgeeft me op dit moment meer zorgen dan warmte. Het werk gaat gewoon door als altijd en ik merk dat ik veel meer geef dan ik nemen kan op dit moment.

 

Het is tijd om stil te staan. Tijd om mijn kaders wederom helder te krijgen.Want hoewel veel mensen bij bovenstaande omschrijving juist nog gehaaster proberen hun leven weer op orde te krijgen, weet ik uit eigen ervaring dat dit averechts werkt.

 

Ik sta stil en overdenk wat er de afgelopen weken allemaal in mijn leven gebeurt is. Ik kan me voor mijn hoofd slaan dat ik koffie morste over mijn dure, vrij nieuwe, laptop. Maar in plaats van me daar schuldig over te blijven voelen besluit ik mezelf te vergeven.

Ik heb het niet express gedaan. Ik wilde te veel en ging te snel en mijn lichaam trok aan de rem. Helaas precies op het moment dat ik met mijn beker koffie besloot nog wat administratie te doen.

 

Jezelf vergeven is een gift, een bevrijding. Het is stoppen met je bezig te houden met de eisen van anderen, of die van jezelf, en niet langer slachtoffer te zijn. Jezelf vergeven is het heft weer in eigen hand nemen, de draad oppakken waar je hem achtergelaten hebt en met nieuwe moed en frisse inzichten verder gaan met de dingen die belangrijk voor je zijn.

 

Het vergt moed om jezelf toestemming te geven dit te doen en onafhankelijk van wat anderen daarvan vinden zelf te kiezen wat jouw pad is.

 

Vergeven doe je voor jezelf. Vergeven geeft ruimte en kracht.

 

Vergeven is iets dat je niet in een keer zomaar doet. Het vraagt oefening, maar zal je op den duur veel brengen. Wat het voor mij gebracht heeft is rust, dankbaarheid en erkenning.

Natuurlijk ga ook ik soms zo op in het moment dat ik mezelf daarin vergeet. Mijn lichaam sputtert dan tegen en geeft mij zo de kans weer opmerkzaam te zijn. In het proces van het leren vergeven van mezelf heb ik geleerd dat ik mijn eigen behoeften vaak aan de kant schoof. Ook zocht ik de oorzaak van mijn problemen vaak in anderen en plaatste me zo in een slachtofferrol die mij weinig bracht, zo weet ik nu.

 

Het oefenen van het mezelf vergeven heeft me doen inzien dat ik niet kan veranderen dat er soms dingen gebeuren in mijn leven waar ik geen vat op heb, maar dat ik wel kan kiezen hoe ik hiermee omga. Vergeven betekent echter niet vergeten. Vergeven is loslaten. Je maakt bewust de keuze het te laten gaan, de vervelende gebeurtenis of gedachten niet meer met je mee te slepen.

Jezelf vergeven is een gift, een bevrijding.

Door jezelf te vergeven verander je. Door jezelf te veranderen straal je ook iets anders uit naar je omgeving en zal deze op haar beurt ook veranderen. Alles is energie, jij bestaat dus ook uit energie. Door jouw energie te veranderen beïnvloed je de energie van anderen. En die, vaakkleine subtiele, veranderingen zul je uiteindelijk echt gaan ervaren.

 

Wat als jezelf vergeven lastig is?

 

Vergeven en vergeten worden vaak door elkaar gehaald. Probeer jezelf te vergeven en geef jezelf toestemming niet te hoeven vergeten. Geef je gevoel ook toestemming er te mogen zijn.

Ik word nog steeds niet vrolijk van de koffievlek op mijn toetsenbord. Het geeft een hoop gedoe met verzekeringen en de installatie van een nieuwe laptop. Ik hoef het voorval ook niet te vergeten. Maar ik geef mezelf niet meer de schuld van alles. Ik heb mezelf vergeven.

Vergeven betekent niet vergeten.

Ook dat is belangrijk. Dat je de schuld eruit haalt. Je bent het niet schuld en je hebt het niet met opzet gedaan. Zeg dat gewoon een paar keer hardop tegen jezelf. Het kan je helpen wanneer je dit voor een spiegel doet, zodat je het ook echt tegen jezelf zeggen kunt.

 

Vraag steun of bevestiging van anderen als dat voor jou gevoel helpt. Jezelf vergeven is een leerproces waarbij je de buitenwereld niet hoeft uit te sluiten. Je kunt ook spirituele begeleiding vragen aan gidsen, engelen, aartsvaders of wellicht een dierbare overledenen. Ze zullen open voor je staan als jij je open opstelt voor hen.

 

Zeg sorry, vergeef me, het spijt me, ik hou van jou of dankjewel tegen jezelf. Blijf het net zolang herhalen tot het echt goed voor je voelt. Dit betekent niet dat je uren voor de spiegel slijten moet, maar je zou er goed aan doen om er dagelijks 5 minuten aan te wijden. Dat is tijd die je gemakkelijk missen kunt en je zult zien dat deze oefening werkelijk resultaat oplevert.

 

Realiseer je dat vergeven van degene die het dichts bij je staat het allerlastigst is. Je probeert jezelf te vergeven, terwijl je waarschijnlijk eerder geneigd bent jezelf iets te verwijten. Wees dus niet te streng voor jezelf en geef jezelf de kans te wennen aan de kracht van vergeving.

 

Als steuntje in de rug kun je ook de volgende mantra gebruiken: https://www.youtube.com/watch?v=yDJYZXlsASg. Doe het regelmatig, bijvoorbeeld vlak voor het slapen gaan. Je zult merken dat je uitgeruster wakker wordt.

Wat is de kracht van vergeven?

 

- Je laat pijn van verleden los. Je zet een punt achter pijnlijke gebeurtenis, of verleden.

- Je liefdesenergie gaat weer stromen.

- Je komt weer in je eigen (krachtige) energie te staan.

- Je komt los van emoties die je belemmeren om door te groeien en je gelukkig te voelen,

-Je komt in je kracht zoals je ooit bedoeld was.

Vind je het ondanks deze tips toch nog lastig om jezelf te vergeven? Neem dan eens contact op met een energetisch therapeut bij jou in de buurt. Ook in mijn praktijk kun je terecht voor ondersteuning.

 

Namasté.

Carin.

Carin Smeets
Carin Smeets
Als coach en ervaringsdeskundige leer ik je hoe jij je eigen grenzen kunt beschermen. Binnen een paar weken ga jij beter naar je innerlijke zelf luisteren en op een liefdevolle krachtige manier nee zeggen zonder schuldgevoel.

Terug naar blog