Ontspanningsoefening

Geplaatst op 18 april 2020

Strechten voor meer ontspanning

DO-Ikomt waarschijnlijk oorspronkelijk uit Japan, maar ik lees op internet ook dat er in China ook DO-IN oefeningen werden gedaan en dat die toen “Tao-Yin”
werd genoemd. In Japan staan deze oefeningen bekend als “Makka-Ho”. Deze oefeningen worden vandaag de dag nog steeds beoefend door verschillende Oosterse disciplines, zoals Aikido, Chi-kung, Tai-Chi en Shiatsu.

 

 

De DO-IN oefeningen worden uitgevoerd als voorbereiding op martiale sporten, Shiatsu en als een vorm van zelfbehandeling en massage.

 

DO-IN is een bewegingsvorm met oefeningen, waarmee meridianen, (energiestromen in het lichaam) gestrekt en geactiveerd worden. DO-IN betekent letterlijk kanalen openen.  



Door tijdens de strekkingen met je aandacht en je adem naar binnen te gaan, word je je bewust van de levensenergie in je lichaam. Je activeert de meridianen die door je lichaam lopen en corresponderen met de organen, geest en ziel.


Zo kun je blokkades en spanningen herkennen en verminderen of doen verdwijnen. Je helpt je zelf naar een beter evenwicht, zowel lichamelijk als geestelijk en je gaat je soepeler voelen.

 

Ook als je geen klachten hebt draagt het bij aan je vitaliteit en lenigheid en heeft zo een preventief effect op het behoud van je gezondheid.

 

DO-IN helpt ons bij door stress veroorzaakte ongemakken, zoals rugpijn, hoofdpijn, spijsverteringsproblemen en vermoeidheid. DO-IN-oefeningen zorgen ervoor dat door het strekken en bewegen van ledematen de meridianen geopend worden om de Chi (=energiestroom) langs deze routes te verbeteren. De meridiaanstrekkingen worden op een langzame en ontspannen manier uitgevoerd, zonder de strekkingen te forceren of je zorgen te maken over je lenigheid. Souplesse en lenigheid laten zien dat de energie goed stroomt en dat de meridiaan goed functioneert, wat de organenfunctie ten goede komt. Stijfheid en weerstand bij een oefening kan duiden op stagnatie in een bepaalde meridiaan.

Wat te doen voor je met de meridiaanstrekkingen begint?

  • Ga met je voeten op iets meer dan schouderbreedte staan.

  • Leg je handen op je onderbuik zodat je jouw ademhaling kunt waarnemen/ervaren.

  • Je stelt je buik en je hele lichaam voor als een ballon

  • Je ademt in via de neus: voel de lucht (energie) binnenkomen in je buik die uitzet als een ballon

  • Je ademt uit via de neus: laat de lucht uit je buik(-ballon) langzaam ontsnappen vanuit je Hara (buik onder de navel).

  • Doe deze ademhaling 3X voor je met de meridiaanstrekkingen begint.

Hoe de meridiaanstrekkingen uitvoeren?

  • Uitademen is uitrekken, stopt de uitademing dan stoptook het uitrekken. (Eerst stopt de uitademing dan de uitrekking).

  • Tijdens het uitvoeren van de strekkingen doe je met aandacht je ademhaling vanuit je buik. Tussen de 8 oefeningen doe je 1 x je ademhaling via je neus zoals hierboven beschreven.

  • Buig je lichaam bij alle bewegingen vanuit je heupen en niet vanuit het bovengedeelte van je rug. Het punt tot waar je kunt strekken is veel minder belangrijk dan het op de juiste manier uitvoeren van de oefening.

  • Het meeste effect heb je als je de strekkingen 3 rondjes uitvoert.

  • Je kunt ook elke oefeningen 3 x uitvoeren. De meridiaan- oefeningen worden in de aangeduide volgorde gedaan.

  • Nadat je alle oefeningen gedaan hebt lig je nog enkele minuten ontspannen op je rug met armen en benen iets uit elkaar.

 

(image)

 

 

VUUR 1: Hart- en dunne darmmeridiaan

Ga zitten met de voetzolen tegen elkaar en de knieën uit elkaar. Pak met beide handen de voeten. Beweeg nu de knieën licht op en neer. Laat dan de ellebogen naar de grond gaan en buig vanuit de onderrug naar voren.

VUUR 2: Hartbeschermer

Ga in kleermakerszit zitten, bijvoorbeeld met het rechterbeen voor. Plaats nu de handen kruislings op de knieën, de rechterarm voor. Buig vanuit de onderrug naar voren. Doe deze oefening ook met het linkerbeen en de linkerarm voor.

 

HOUT: Lever- galblaasmeridiaan

Ga met gespreide benen op de grond zitten. Pak met een hand je voetzool beet en strek zijwaarts naar de voet toe. Zorg dat de zijkant van de romp gestrekt wordt. Doe deze oefening ook naar de andere zijde.


WATER: Blaas- en niermeridiaan

Ga staan. Buig nu voorover. Zorg dat de knieën niet op slot staan en ontspan nek en armen.
Deze strekking kan ook zittend gedaan worden, staand is denk ik wel effectiever. Voor de video ben ik blijven zitten om in beeld te blijven.

METAAL: Long- en dikke darmmeridiaan

Plaats de voeten op schouderbreedte. Haak de duimen achter de rug in elkaar. Buig voorover terwijl de armen achter de rug omhooggaan.
Deze oefening kan ook zitten gedaan worden.


AARDE: Maag- en miltmeridiaan

Ga zitten op je knieën. Plaats de handen achter de voeten met de vingers richting tenen. Buig nu achterover zodat de handen of de ellebogen op de grond komen. Indien je soepel genoeg bent kun je verder naar achter buigen tot ook de schouders de grond raken.

 

In de video hieronder nog een korte toelichting. Je kunt een aantal keren samen met mij de oefening doen, totdat je het zelf kunt. Ik ben overigens geen yogajuffrouw, dus mijn bewegingen zullen niet perfect zijn, maar het strechten is heerlijk. Ik doe deze oefening bijna elke morgen. Veel plezier.

Carin Smeets
Carin Smeets
Als coach en ervaringsdeskundige leer ik je hoe jij je eigen grenzen kunt beschermen. Binnen een paar weken ga jij beter naar je innerlijke zelf luisteren en op een liefdevolle krachtige manier nee zeggen zonder schuldgevoel.

Terug naar blog