Ontspan, het is lente!

Geplaatst op 23 maart 2019

Afgelopen dagen zijn we royaal beloond met lenteweer. Aan alles zie je dat de wereld weer totleven komt. Bloemen gaan bloeien, de koeien dartelen weer zo stilaan door de wei en de vogels fluiten tot het een lieve lust is.

 

Ook wij mensen lijken weer meer tot leven te komen en naar buiten te willen. De eerste zonnestralen hebben de grond nog niet geraakt of de terrassen en tuincentra stromen vol. We zijn het binnen zijn en de kou beu en willen er lekker op uit.

De eerste zonnestralen hebben de grond nog niet geraakt of de terrassen en tuincentra stromen vol.

Behalve dat de zon voor de nodige vitamine D zorgt, doet de natuur nog meer met ons. In de Harvard Business Review stond onlangs een artikel van Kate Lee. Verbonden aan de universiteit van Melbourne deed ze onderzoek naar het effect van het kijken naar afbeeldingen van de natuur op een computerscherm. Wat bleek, nadat de proefpersonen slechts enkele minuten naar de afbeelding gekeken hadden steeg hun concentratie met 6% terwijl de concentratie van proefpersonen die niet naar de afbeelding mochten kijken daalde met 8%. Dat is een behoorlijk verschil op zo een korte termijn.

De wetenschap leert ons wat we eigenlijk al wisten, natuurbeleving is goed voor ons.

De wetenschap leert ons wat we eigenlijk al wisten, natuurbeleving is goed voor ons. Zelfs het eenvoudigweg kijken naar de natuur via een beeldscherm heeft al invloed op ons gemoed. Wanneer het je om welke reden dan ook niet gelukt is vandaag naar buiten te gaan zet dan eens een mooie natuurdocumentaire op of wijzig de afbeelding op het bureaublad van je computerscherm in een mooi landschap of uitzicht over zee. Het zijn eenvoudige aanpassingen die je dag binnen aangenamer kunnen maken.

 

Zelf ben ik gezegend met een mooi uitzicht over de weilanden vanuit mijn kantoor, maar toch kan ik op deze mooie dagen de drang om naar buiten te gaan niet weerstaan. Buiten zijn en bewegen zijn een gouden combinatie en goed voor lichaam en geest. Je hoeft geen professor te zijn om dat deze dagen te kunnen ervaren. Dus stop met lezen, klap je laptop dicht, trek je sneakers aan en loop de wereld tegenmoet!

Carin Smeets
Carin Smeets
Als coach en ervaringsdeskundige leer ik je hoe jij je eigen grenzen kunt beschermen. Binnen een paar weken ga jij beter naar je innerlijke zelf luisteren en op een liefdevolle krachtige manier nee zeggen zonder schuldgevoel.

Terug naar blog