Omgaan met negatieve gedachten

Geplaatst op 05 mei 2019

Je kent het wel, je ligt in bed of je bent even niets aan het doen en ineens nemen je gedachteneen loopje met je. Dat kan heel leuk zijn. Het is ook nuttig, zo ontstaan nieuwe ideeën en groeit je creativiteit.

 

Maar wat als die gedachten voornamelijk negatief zijn? Wat doe je als die gedachten je angsten voeden en je verlammen? Je kunt ze niet zomaar meer aan de kant schuiven en ze nemen je leven voor jou gevoel over. Ineens zit het constant in je hoofd. ‘Hoe kom ik de dag door? Wat gaat er morgen allemaal gebeuren? Wat als ik niet goed slaap?’ of ‘Hoelang hou ik dit nog vol?’.

'Deze gedachten dragen niets bij aan je zijn. Sterker nog, ze knagen aan je fundament.'

Deze gedachten dragen niets bij aan je zijn. Sterker nog, ze knagen aan je fundament. Maar hoe kun je deze gedachten dan stoppen?De eerste fout die vaak gemaakt wordt is proberen de gedachten te stoppen, ze weg te drukken. Echter dit versterkt de gedachten juist. Een betere manier om hier mee om te gaan is de gedachte te verwelkomen. Begroet je gedachten, laat ze er zijn. Wanneer je de gedachten erkent zullen ze sneller verdwijnen. Is het steeds dezelfde gedachten die je geest plaagt geef hem dan een naam.

'Door deze gedachten te verwelkomen geef je ze de kans door te stromen.'

Voor andere gedachten volstaat het om ze als bijvoorbeeld “Hallo angst voor morgen’ of ‘Welkom zorgen over mijn energiebalans’.Door deze gedachten te verwelkomen geef je ze de kans door te stromen. Ze worden niet meer tegengehouden door de negatieve energie die je erin stopt. Daardoor zullen ze sneller verdwijnen.

 

Behalve verwelkomen kun je de negatieve lading van deze gedachten ook veranderen. Door niet meer angstig maar juist nieuwsgierig met deze gedachten om te gaan worden het boodschappers. ‘Wat wil deze gedachte mij vertellen ?’ of ‘Waar komt deze gedachte vandaan?’

‘Is mijn angst reëel?’

 

Je gedachten zijn geen absolute waarheden. Het zijn slechts gedachten. Ga ermee om alsof ze vreemden zijn die je pad kruisen. Wees vriendelijk en nieuwsgierig. Leer ze kennen en laat ze daarop ook hun weg weer vervolgen. Je zult zien dat het werkt. De negatieve gedachten zullen er niet door verdwijnen. Iedereen heeft dat zo nu en dan en ze horen bij het leven. Maar ze zullen je niet meer verlammen of angstig maken.

 

Blijf je toch tegen bepaalde zaken aanlopen, probeer dan eens de gratis introductiecursus Voluit Leven op mijn website. Ik help je graag op weg!

 

Carin Smeets

VoluitLeven Coaching

Carin Smeets
Carin Smeets
Als coach en ervaringsdeskundige leer ik je hoe jij je eigen grenzen kunt beschermen. Binnen een paar weken ga jij beter naar je innerlijke zelf luisteren en op een liefdevolle krachtige manier nee zeggen zonder schuldgevoel.

Terug naar blog