Omgaan met gevoeligheid en energie van anderen

Geplaatst op 08 december 2019

Op een knopje drukken om direct een scherm om je heen te creëren. Een mooie scherm als bescherming zodat je de stemmingen en emoties van anderen niet hoeft te voelen en dat alles waar je niet blij van wordt niet binnen kan komen. Zou dat niet heerlijk zijn?

Er zijn verschillende mogelijkheden. Lees, voel en bekijk wat voor jou het beste kan werken. 

Oefeningen om je af te schermen

Er zijn verschillende oefeningen om je af te schermen…maar dat is ook wat je doet…je schermt je af. Voorheen gebruikte ik alleen een afscherm-oefening omdat ik geen idee had hoe anders met mijn gevoeligheid om te gaan. De oefening werkt. Ze zorgt namelijk dat de informatie/energie van anderen minder heftig bij mij binnenkomt.

Afscherm-oefening

Hoe gaat de afscherm-oefening in zijn werk?
Eerst maak ik via mijn voeten bewust contact met de grond. Heel goed werkt voor mij het stampen met de voeten om snel te gronden.
Daarna zet ik een intentie uit dat alle energieën van andere mij niet gaan raken. Ik visualiseer een bubbel die alleen voor mij is en waar ik dan instap en waarin ik mij veilig mag voelen. Ook visualiseer ik vooral rond mijn navel een gele kleur ter bescherming.


Anders met je gevoeligheid om gaan

In dit artikel wil ik graag een andere manier met je delen en uitleggen waarom.


Het nadeel van afschermen?
Afschermen kan bittere noodzaak voor je zijn. Ik begrijp dat. In bepaalde situaties scherm ik mij nog steeds af. Maar ik ervaar bij het afschermen dat ik mij ook afsluit van alles en iedereen. Ik voel dan zelfs geen echte connectie meer met mijzelf. Gebeurd dit te vaak dan ga ik volledig uit verbinding met mijzelf. In die fase heb ik ook geen idee wat ik nu (echt) zou willen. Vanaf 2012 kwam ik er achter dat het anders kan. Ik ben op zoek gegaan naar een andere manier die mij helpt in mijn (liefdevolle) kracht te blijven zonder volledig uit verbinding te gaan.

 

Omarm je gevoeligheid
Eigenlijk is je gevoeligheid iets moois. Hierdoor kun jij ook intensief genieten van elk klein mooi dingetje. Als jij je gevoeligheid kunt omarmen dan kun je ook op een positieve manier je gevoeligheid gebruiken. Maar dat kan alleen als je leert om heel goed verbonden te blijven met jezelf terwijl je in verbinding staat met anderen. Want als je goed verbonden bent met jezelf, is dat wat je voelt van anderen in principe geen probleem meer. Je kunt het opmerken, bij de ander laten en loslaten. Je hoeft het niet over te nemen en het hoeft niet te blijven hangen. Je mag het zien, accepteren en weer loslaten.

Op deze manier kun je met compassie voor anderen steviger in het leven staan en je empathieve aard mag er zijn, zolang jij verbonden blijft met jezelf.


Gevoeligheid

Hoe jij je gevoeligheid op een positieve manier kunt inzetten ligt in de mate waarin je verbonden kunt blijven met jezelf en niet in de mate waarin je je kunt beschermen tegen wat je voelt vanuit de buitenwereld.


Verbinding met jezelf kun je ontwikkelen. Begin bewust te worden van jezelf in plaats van alleen maar de buitenwereld in de gaten te houden. Op jezelf letten geeft je een basis. Het creëert  veiligheid en stabiliteit. En van daaruit kun jij je ook verbinden met de buitenwereld: andere mensen, de natuur, alles wat er om je heen gebeurt op een gezonde manier. Jij blijft in je kracht.


Tips om de verbinding met jezelf te versterken:

Neem elke dag minstens 3 minuten de tijd om te voelen wat je voelt. Zonder oordeel benoem je wat je voelt en ervaar het bij je zelf. In mijn online coachingsprogramma Ik wil voluit leven heb ik een korte meditatie ingesproken zodat je makkelijk deze oefening onder de knie krijgt. De geleide meditatie hoort bij de eerste gratis module in les 3.  

Verbind regelmatig bewust met jezelf: leg bijvoorbeeld een hand op je hart en de ander op je buik en vraag jezelf: hoe voel ik me nu? Wederom zonder oordeel observeren wat er is. Het is wat het is. Probeer dit vaker op een dag te doen.

Ben bewust dat wat jij van anderen voelt niet van jou is. Je hoeft er helemaal niets mee. Het is niet je taak om het op te lossen. Accepteer dat iedereen zijn eigen verantwoordelijkheid heeft en alles in zijn eigen tempo mag doorlopen. Steeds vaker stel ik mijzelf de vraag: ‘dat wat ik nu voel…is dat van mij? Vervolgens zeg ik: ‘alles wat ik nu voel en niet van mij is mag ik loslaten. Laat het maar wegstromen naar moeder aarde.

Mijn favoriete oefening.
Graag wil ik nog een video met je delen die ik een tijdje geleden voor klanten heb opgenomen.

Het is een aura oefening die mij helpt mijn grenzen te bewaken en tegelijkertijd mij in mijn kracht zet zodat de energie van anderen mij niet overweldigd.

 

Wil je meer weten?...neem een kijkje op onderstaande link.
https://ikwilvoluitleven.nl/links

Carin Smeets
Carin Smeets
Als coach en ervaringsdeskundige leer ik je hoe jij je eigen grenzen kunt beschermen. Binnen een paar weken ga jij beter naar je innerlijke zelf luisteren en op een liefdevolle krachtige manier nee zeggen zonder schuldgevoel.

Terug naar blog