Natuur natuurlijk

Geplaatst op 11 maart 2018

Foto: Carin Smeets - copyright

 

Ontspannen door de natuur: 

Het effect van de natuur op ons zenuwstelsel is heel groot. De meeste van ons weten dat en gaan daarom ook graag de natuur in. Lekker wandelen, genieten van wat we in de natuur kunnen zien en voelen, kijken naar water, luisteren naar de wind die door de bomen blaast enz. Tijdens en zeker ook na het wandelen ervaren we hoe groot het effect is en hoe rustig wij ons voelen, heerlijk.

 

In de Harvard Business Review heeft een artikel gestaan dat Kate Lee, een wetenschapper aan de universiteit van Melbourne, bestudeerd heeft welk effect zo'n 40 seconden via je computerscherm naar afbeeldingen van natuur kijken heeft. Bij de proefpersonen steeg de concentratie achteraf met 6% en de werkprestatie bleef stabiel. Bij mensen die niet naar afbeeldingen van natuur hadden gekeken zakte de concentratie met 8% en gingen de prestaties achteruit.

 

En dat door gewoon even naar een afbeelding over natuur te kijken op je tv of pc-scherm.

 

Hmmm, wat daarvan te denken? Oké je mist de beweging, je mist de energie van de natuur, maar het kijken naar afbeeldingen die met natuur te maken hebben triggert wel iets in je hersenen. 

 

Gelukkig kan ik als ik achter de laptop zit lekker naar buiten kijken en dan zie ik de natuur en dat doet me zeker goed.

 

Maar stel je hebt die mogelijkheid niet, bijvoorbeeld op je werk zit je zonder raam en zonder de mogelijkheid om af en toe naar buiten naar de natuur te kijken. Je zou dan een trucje kunnen zijn toepassen om elk uur even gedurende 1 minuut naar foto’s of video van natuur te bekijken.   

 

Dat minuutje helpt je te ontspannen en heeft al een positief effect op je hersenen.

Carin Smeets
Carin Smeets
Als coach en ervaringsdeskundige leer ik je hoe jij je eigen grenzen kunt beschermen. Binnen een paar weken ga jij beter naar je innerlijke zelf luisteren en op een liefdevolle krachtige manier nee zeggen zonder schuldgevoel.

Terug naar blog