Mindset: wat is dat eigenlijk?

Geplaatst op 01 augustus 2019

Je kunt geen boek, tijdschrift of social media kanaal raadplegen of je komt het

woord mindset tegen. Maar wat betekent het eigenlijk en belangrijker nog, welk type mindset “bezit” jij? Elk persoon heeft zijn eigen denkstijl, oftewel mindset. Deze manier van denken zegt tevens wat over hoe jij jezelf schetst en hoeveel vertrouwen jij hebt in je eigen kunnen en kwaliteiten. Mindset is ook gebaseerd op welke emoties, gedachten en reacties je bezit. Simpel gezegd is jouw mindset dus een belangrijk element van je karakter en persoonlijkheid.

 

Ontdek welke mindset jij bezit

 

Het leuke aan onze mindset is dat je deze kunt veranderen. Als je ontdekt hebt welke denkstijl jij erop na houdt (bewustwording), dan kun je hier dus wijzigingen in aanbrengen. Dit kun je overwegen als je niet tevreden bent over de manier hoe jij in het leven staat, meer positief wilt denken in plaats van negatief of graag mogelijkheden wilt zien in plaats van obstakels. Maar, voordat je deze verandering toe kunt passen, is het goed om te ontdekken welke mindset jij bezit. Grofweg zijn er twee soorten denkstijlen. Een groei mindset en een statische mindset. Aan de hand van de onderstaande opsomming kun je eenvoudig nagaan welke mindset jij hebt.

 

Statische of vaste mindset

 

Een statische of vaste denkwijze is herkenbaar aan een aantal patronen. Enkele voorbeelden daarvan zijn:

 

  • je doet wat je makkelijk af gaat. Je verlegt je grenzen niet of nauwelijks en gaat daarbij liever geen uitdagingen aan. Nieuwe dingen op je pad sla je het liefst af omdat je denkt dat je deze niet kunt volbrengen.

  • kritiek is niet iets wat je kunt waarderen. Het liefst ga je dit dan ook uit de weg. Dit komt ook omdat je niet af wilt gaan. Je vindt het vreselijk als iets niet foutloos of ineens lukt. Het liefst geef je op en kies je de makkelijkste weg.

 

Groeiende mindset

 

Een groeimindset heeft een andere denkwijze. Deze is veelal positief en open. Een aantal voorbeelden hiervan zijn:

 

  • je staat open voor nieuwe dingen in je leven en bent altijd op zoek naar een leermoment om jezelf te kunnen blijven ontwikkelen. Je gaat daarbij de uitdaging aan omdat je gelooft in wat je kunt.

  • kritiek is (meestal) geen probleem. Sterker nog, hier weet je constant iets positiefs voor jezelf uit te halen zodat je jezelf nog meer kunt verbeteren. Daarbij ben je niet bang om hulp in te schakelen van anderen. Je durft te vragen en leert graag van het succes van de mensen om je heen.

 

 

Je mindset veranderen

 

Ben jij tot de conclusie gekomen dat je een statische mindset bezit? Geen paniek. Jouw denkstijl kun je zelf veranderen. Dit doe je het beste om de sterke punten van een groeiende mindset toe te passen in je dagelijks leven. Door dit herhaaldelijk te doen, leer je om anders te denken. Je krijgt vernieuwde inzichten waardoor ook jij in oplossingen kunt gaan denken in plaats van obstakels.

Carin Smeets
Carin Smeets
Als coach en ervaringsdeskundige leer ik je hoe jij je eigen grenzen kunt beschermen. Binnen een paar weken ga jij beter naar je innerlijke zelf luisteren en op een liefdevolle krachtige manier nee zeggen zonder schuldgevoel.

Terug naar blog