"In bed liggen bij een verkoudheid? Hallo...daar heb ik geen tijd voor"

Geplaatst op 20 januari 2020

Zelfzorg bij verkoudheid


Door de wisselende temperaturen en weersomstandigheden ervaren we momenteel vaker een omslag in het weer. Moeten we ons warmer kleden en beschermen tegen koude en wind?  Een omslag van het weer vraag ook een omslag hoe ons lichaam met het weer “dealt”. Je bent in die fase meer gevoelig voor een verkoudheid. Je beter beschermen tegen het weer kun je inderdaad door o.a. je warmer te kleden. Wat je nog meer kunt doen kun je hieronder lezen.


Voorkomen beter dan genezen

Hoe voorkomen? Hoe vermijd je verkoudheid en griep? Door te zorgen dat je in balans bent, zowel fysiek als mentaal. Hoe doe je dat?

  • Vermijdt (overbodige) stress. Je hebt zo wie zo al een bepaald niveau van stress die goed voor je zou zijn om te functioneren. Nog meer (overbodige) stress gaat je immuunsysteem in de min zetten.

  • Eet goed, eet voldoende. Probeer zoveel mogelijk seizoen groenten te eten. Vermijdt zoveel mogelijk de (snelle) suikers als witte pasta producten, koekjes, chocolade, drankjes met veel suikers (ice tea, frisdrank, sapjes e.d.)

  • Neem tijdig rust en slaap genoeg uren.

  • Houd je nek en hoofd beschermd met een coltrui, schaal, muts. En handschoenen en warme schoenen zijn echt geen overbodig luxe.

  • Koud afdouchen zou ook kunnen helpen.

 

Is het niet gelukt om te voorkomen dan kunnen misschien onderstaande tips je helpen:Wat te doen bij verkoudheid?

Zweten kan helpen. Neem een warm bad of douche en drink gemberthee. Houd je lekker warm met dekens tijdens je rustmomenten.

Sporten (binnen) en zweten is een optie. Tijdens een verkoudheid is het niet aan te raden om buiten in weer en wind te gaan sporten.

Drink voldoende (lauwwarm water, (gember) thee, maar vermijdt melkproducten, sinaasappelsap, alcohol en frisdrank want die koelen het lichaam verder af en melk verhoogt de slijmproductie.

Aromatherapie, bijvoorbeeld dennenolie in een brandertje. Of in een olie (bodylotion) vermengen (een paar druppeltjes) en onder je voeten smeren.

Gebruik Schussler Celzouten 3, 5 en 8. Wil je hier meer over weten, stuur me gerust een PB via messenger of een mailtje naar ikwilvoluitleven@gmail.com.

Gorgelen. Ik zelf gebruik een 6-tal druppels tea tree olie in een half kopje water en gorgel een aantal keren per dag. Uiteraard NIET doorslikken. Dit verzacht ook je eventuele keelpijn. Omdat je je keel ontsmet heb je minder kans op verspreiding naar je luchtwegen.

Bioforce creme van A. Vogel kun je in je neus smeren zodat je slijmvliezen niet uitdrogen.

Biologische kokosolie om en in je neus smeren met een druppeltje Kajeput olie. Dit zorgt ervoor dat de huid om je neus vleguels niet rood wordt en dat de sinussen niet ernstig "verstopt" raken.


Is je neus verstopt en wil je geen spray gebruiken? Neem een uitje, prik hier met een vork in op verschillende plaatsen en leg het bij je als je gaat slapen. Zeer goede manier om je neus te openen. Het stinkt, maar jijzelf ruikt dat waarschijnlijk toch niet :)

Cat’ s claw (tinctuur) kan helpen je weerstand te verhogen.

Een verkoudheid gaat normaal vanzelf over. Maar bedenk wel dat de mogelijkheid bestaat dat als jij je niet goed verzorgt je verkoudheid onnodig langer duurt of dat het zich kan ontwikkelen tot griep.

In bed liggen bij een verkoudheid?

In bed liggen zal helaas niet altijd lukken. Maar meer rusten en je activiteiten een tandje lager zetten zal helpen sneller en beter te herstellen.

Koorts is een natuurlijke verdedigingsreactie van het lichaam. Het lichaam wil de schadelijke invloeden naar buiten drijven via zweet door de poriën. Dit kost tijd. Tijd die we meestal onvoldoende nemen. Ga niet grijpen naar koortsverlagende middelen. Je verlaagt hierdoor je immuunsysteem. Voor jonge kinderen, ouderen en zwangere is dit advies overigens anders. Bij griepverschijnselen en koorts die langer dan 2 dagen duurt kan beter een huisarts worden geraadpleegd. En jij raadpleegt natuurlijk ook een huisarts, als je griep langer dan 7 dagen aanhoudt.

Mis nooit meer iets van Ik wil voluit leven.
Schrijf je hieronder in voor de nieuwsbrief & never miss a single blog en nieuwsbrieven met extra oefeningen en ontvang ook nog gratis een e-book 'Hoe je meer haalt uit je wandeling'. Uiteraard kun je altijd uitschrijven voor de nieuwsbrief en inspiratiemails.

[bonus bonus="12"  button="Download Een gratis E-boekje 'Haal meer uit je wandeling'"]

 

Carin Smeets
Carin Smeets
Als coach en ervaringsdeskundige leer ik je hoe jij je eigen grenzen kunt beschermen. Binnen een paar weken ga jij beter naar je innerlijke zelf luisteren en op een liefdevolle krachtige manier nee zeggen zonder schuldgevoel.

Terug naar blog