Ik kan het alleen?

Geplaatst op 15 september 2019

Kijk om je heen: je hoeft het niet alleen te doen

 

Het leven kan soms best een beproeving zijn. Het is immers de bedoeling dat je de obstakels op jouw levenspad in je eentje overwint. Of toch niet? Integendeel zelfs. Als je goed om je heen kijkt, zul je merken dat je niet de enige bent die gebruik mag maken van moeder Aarde. En feitelijk gezien is dat ook nooit de bedoeling geweest. Een mens is een gezelschap en kuddedier.

 

Logisch ook, we leven nou eenmaal graag in groepen. Maar, ook emotioneel en mentaal hoef je het niet alleen te doen. Hoewel jij de eindverantwoordelijke bent voor de keuzes die je maakt, is het delen van jouw gedachten, meningen of verdriet juist iets heel positiefs. Daarnaast kun je leren van de visie of inzichten van een ander. Kortom: het is nooit de bedoeling geweest om alles alleen te hoeven doen.

 

Samen emotioneel en mentaal sterker

 

Je kent het vast wel. Je blijft malen en nadenken over problemen zonder dat je daarbij tot een bevredigende oplossing komt voor jezelf. Toch vind je dat je dit zelf op moet kunnen lossen. Je bent streng voor jezelf en staat het daarbij niet toe om je probleem of gedachten te mogen delen met anderen. Maar waarom eigenlijk? Je hoeft het namelijk niet alleen te doen.

 

Niemand veroordeelt je als je een ander om raad, ondersteuning of een advies vraagt. Sterker nog, dit verschaft je in veel gevallen nieuwe en frisse inzichten waardoor je jouw gedachten op een andere manier leert benaderen. Daarbij creëer je rust en ruimte in je hoofd als je jouw denkwijze kunt delen. Gedeelde smart is immers halve smart. Samen ben je dus niet alleen emotioneel sterker, maar ook mentaal.

 

Je moet het niet altijd alleen willen doen

 

Dat je het niet alleen hoeft te doen, betekent echter niet dat je alle goedbedoelde adviezen van de ander tot uitvoering moet brengen. Je kunt er je eigen positieve vibes uithalen. Pas toe wat je bruikbaar acht en laat overbodige informatie achterwege. Het is namelijk nooit de bedoeling geweest om het allemaal alleen te moeten doen. Samen kom je immers tot de mooiste eindresultaten.

Carin Smeets
Carin Smeets
Als coach en ervaringsdeskundige leer ik je hoe jij je eigen grenzen kunt beschermen. Binnen een paar weken ga jij beter naar je innerlijke zelf luisteren en op een liefdevolle krachtige manier nee zeggen zonder schuldgevoel.

Terug naar blog