Gelukshormonen kun je activeren?

Geplaatst op 15 februari 2020

Als jij weet hoe jij je gelukshormonen kunt activeren, dan kun jij je eigen geluksgevoel positief beïnvloeden. Hoe mooi is dat?

Ik ga proberen om op een simpele manier uit te leggen wat je gelukshormonen zijn, waarom ze ons gelukkig maken en ook waarom deze hormonen niet altijd op 100% kunnen functioneren.

 

Om te beginnen, er zijn 4 soorten gelukshormonen namelijk: Oxytocine, Serotonine, Dopamine en Endorfines.

Oxytocine, het knuffelhormoon

Oxytocine heeft niet voor niets de bijnaam knuffelhormoon. Aanrakingen, oogcontact en seks zorgen voor aanmaak van dit hormoon. Oxytocine zorgt ervoor dat jij je veilig en geliefd voelt.

Hier wat tips om extra oxytocine aan te maken.

  1. Knuffelen. Mensen zijn sociale dieren en hebben contact nodig. Knuffelen is werkelijk perfect als je even wat oxytocine te kort komt. Zelfs oogcontact of een simpele aanraking helpt. Wist je dat tegenwoordig mensen leiden aan ‘huidhonger‘ omdat we te vaak te weinig aanraking ervaren? We hebben dit echt nodig. Vergeet dus niet wat vaker iemand (jezelf, of je huisdier) een knuffel te geven.

  2. Neem een massage. Het werkt niet alleen ontspannend voor je spieren en welzijn. Maar zorgt er ook nog eens voor dat je lichaam het knuffelhormoon aanmaakt.

Serotonine, voor een beter humeur

Serotonine zorgt ervoor dat jij socialer bent en beter in je vel zit. Merk jij dat je sneller boos wordt, dan zou het kunnen zijn dat je een tekort aan serotonine hebt. Je loopt daardoor het risico eerder depressief te raken. Dat wil je natuurlijk niet. Daarom kun jij je serotonine levels een boost geven met de volgende tips.

  1. Zon en licht. Zodra de zonnestralen jouw huid raken maakt het lichaam vitamine D aan. Vitamine D zorgt er weer voor dat je lichaam serotonine kan aanmaken. Winter? Dan kun je vitamine D slikken en een daglichtlamp gebruiken.

  2. Mindful door het leven. Piekeren helpt niet. Focus op positieve gedachten NU en je hersenen zullen je belonen met extra serotonine. (Hersens geloven wat wij ze blijven vertellen!)

  3. Sport en bewegen voor de ontspanning.  Sporten en bewegen op een ontspannen manier maakt serotonine aan. Ga je te vaak tot het gaatje dan maak je juist adrenaline aan. Je maakt serotonine aan tijdens het (ontspannen) sporten, en dat gevoel blijf je na het sporten een hele tijd voelen.

  4. Koolhydraten. Je lichaam heeft koolhydraten nodig voor het aanmaken van serotonine.  Gebruik weinig geraffineerde suikers omdat deze weinig tot geen vitamines en mineralen gebruiken. Kies bij voorkeur meer groenten en fruit om je koolhydraten aan te vullen, dan krijg je ook nog de boost van extra vitamine en mineralen.

  5. Seks. Seks en zelfbevrediging geeft je serotonine levels een flinke boost.

Dopamine, het motivatiehormoon

Dopamine wordt aangemaakt als we naar een doel toe leven. Het zorgt ervoor dat je gemotiveerd blijft en beloont je met een dosis geluksgevoel als je het doel gehaald hebt. Hier wat tips voor wat extra dopamine.

  1. Mindset: Focus op wat je gelukkig maakt in plaats van te mijmeren over wat allemaal tegen zit. Realiseer je waar jij gelukkig van wordt en kom in actie. Als je iets leuk vindt om te doen, komt de motivatie en de dopamine vanzelf.

  2. Bewegen en sporten. Daarbij hoeft het doel niet eens heel extreem te zijn. Een rondje van 2km joggen gaat je al een portie dopamine verschaffen. Trouwens lekker 10 minuutjes op muziek swingen doet ook de truc.

Wist je dat ook dat er ongezondere opties zijn die dopamine aanmaken? Verslavende gewoontes worden tijdelijk “bevredigd” door de aanmaak van dopamine. Wat dacht je van veel op je telefoon te zitten? Bij elke melding die je krijgt maakt het lichaam een klein beetje dopamine aan. Dit is verslavend, net als roken of gokken. Dopamine wordt verhoogd en dat maakt het een uitdaging om ongezonde verslavingen te overwinnen. Het vervangen met bewegen, sporten en mindset zal zeker helpen, maar schakel ook hulp in als je verslaafd bent en hiervan af wilt en het niet in je eentje lukt.

Endorfines, pijnverlagend

Endorfines worden aangemaakt bij intensieve lichamelijke inspanning en helpen bij het volhouden van een inspanning. Door dit hormoon konden onze voorouders blijven rennen als ze achterna gezeten werden door een roofdier. Endorfines maken je niet per se gelukkiger, maar ze helpen je wel om je niet zo slecht te voelen.

Meer natuurlijke pijnstillers nodig?

  1. Ga intensief sporten. Marathonrenners voelen hun blaren pas na de wedstrijd. Door alle endorfines kunnen ze zonder al te veel pijn door blijven gaan.

  2. Pittig eten! Als je pittig eet signaleert je lichaam dit als pijn. Om deze pijn te verzachten gaat je lichaam endorfines aanmaken.

Geef je gelukshormonen ook een pauze

Er is een reden dat deze gelukshormonen niet altijd in ons lichaam aanwezig zijn. Je voelt je beter, maar begrijp goed dat ze een rol spelen in het overlevingsmechanisme.  Endorfines helpen je om te presteren en pijn te weerstaan, maar als endorfines altijd in je lichaam aanwezig zijn riskeer je zware blessures en overbelasting. Hetzelfde geldt voor oxytocine. Het helpt enorm bij het creëren van goede relaties tussen mensen, maar als je de hele dag vol oxytocine zou zitten dan zou het kunnen zijn dat je te makkelijk iedereen vertrouwt. En stel je voor dat je door de constante aanmaak van dopamine gemotiveerd raakt van alles wat op je pad komt. Dan ren je op een gegeven moment rond als een kip zonder kop en dat is ook niet aan te raden.

Gelukshormonen en geluk

Geniet van je gelukshormonen en begrijp waarom het niet logisch en doenlijk is om elk moment van de dag je 100% happy te voelen. Waardeer en geniet van je optimale momenten. Leef voluit.

In mijn coachingsprogramma Ik wil voluit leven ga je een betere balans ervaren in voelen en in actie komen. Elke les heeft een toelichting, video (meditatie, oefening) en oefeningen. De eerste module is gratis en bevat 3 lessen die je in beweging gaan zetten en je op weg helpen je eigen grenzen te voelen, ervaren, accepteren en in actie te komen. Je gaat uit je hoofd komen!

Reagestreren kan makkelijk en gratis via www.ikwilvoluitleven.nl/registeren

Mis nooit meer iets van Ik wil voluit leven.
Schrijf je hieronder in voor de nieuwsbrief & never miss a single blog en nieuwsbrieven met extra oefeningen en ontvang ook nog gratis een e-book 'Hoe je meer haalt uit je wandeling'.  Je ziet de downloadknop voor het e-mailboekje ook hieronder.

Uiteraard kun je altijd uitschrijven voor de nieuwsbrief en inspiratiemails.

[bonus bonus="12"  button="Download Een gratis E-boekje 'Haal meer uit je wandeling'"]

Carin Smeets
Carin Smeets
Als coach en ervaringsdeskundige leer ik je hoe jij je eigen grenzen kunt beschermen. Binnen een paar weken ga jij beter naar je innerlijke zelf luisteren en op een liefdevolle krachtige manier nee zeggen zonder schuldgevoel.

Terug naar blog