> Emoties — Ik Wil Voluit Leven - Coachingsprogramma

Emoties

Geplaatst op 15 maart 2020

Wat zijn emoties?
Emoties komen in alle gradaties voor. Soms overvallen ze je, maar kunnen ook weer snel afzakken. Het zijn eigenlijk sterke signalen die een boodschap met zich mee brengen.Emoties zijn sterke signalen die snel opkomen, intens aanvoelen en weer snel kunnen wegzakken als wij ze niet vasthouden.


Wetenschappelijk: Er zijn talloze verschillende definities en theorieën en het ziet er niet naar uit dat men tot een echte definitie zal komen.

 

Woordenboek Van Dalen zegt over emoties: Een plotselinge ontroering.

 

Wikipedia: De internetencyclopedie geeft als definitie: Een emotie wordt vaak omschreven als een innerlijke beleving of gevoel van bijvoorbeeld vreugde, angst, boosheid, verdriet dat door een bepaalde situatie wordt opgeroepen of spontaan kan optreden.

 

Latijnse vertaling: Het woord emotie is afgeleid van de Latijnse woorden e en movere. E betekend uit of door en Movere betekend bewegen of stromen. Iets dat beweegt of doorstroomt.

 

 

Verschillende emoties?

Hoe zit dat nu? Emoties zijn van nature neutraal. Hoe jij ze ervaart is afhankelijk van je eigen perspectief.  Je kunt ze positief of negatief ervaren en bestempelen.


Je kunt een emotie het ene moment als prettig ervaren en het andere moment kun je precies diezelfde emotie als onprettig ervaren. Dat kan komen omdat de emotie je misschien overvalt op een moment dat jij je moe voelt of iets dergelijks.


Hoe jij reageert op emoties maakt het verschil of je je onrustig, opgejaagd of misschien zelfs boos en machteloos voelt of dat het oké voor je is.

Emoties zullen er altijd zijn. Jij bepaalt elke keer de waarde van de van een emotie. Wordt bewust dat het een persoonlijke keuze is en dat jij daar zelf de regie over hebt!

 

Hersenen en emoties in beeld

Als je gewend bent om van nature emoties te onderdrukken of deze te intens te ervaren kan het een uitdaging zijn om daar op een ander manier mee om te gaan. Je hersens zijn namelijk al heel lang getraind hoe ze met een bepaalde emotie omgaan.

We kunnen kiezen om emoties door ons heel te laten stromen. Je ervaart de emotie en kiest ervoor deze niet te onderdrukken of te intens te ervaren. Je laat de emotie in beweging hierdoor. Het is als je dat niet gewend bent een uitdaging. Maar zoals bij alles in ons leven, oefening baart kunst.

Emotie in beweging
Het laten doorstromen van een emotie zorgt er dus voor dat je de emotie niet onderdrukt. Als je te vaak een emotie onderdrukt of vastzet in je lichaam kan er t.z.t. een fysieke klacht manifesteren. Denk maar aan hoofdpijn, brandend maagzuur, huidklachten e.d.

Oefening:
Via een ontspannen ademhalingsoefening kun je makkelijker een emotie laten doorstromen. Als jij ontspannen ben kun je makkelijker mild iets accepteren. Met open nieuwsgierige houding onderzoeken waar deze emotie voor staat en of jij er iets mee zou moeten doen.

Gebruik je oefening ook uit de 1e module, les 3. Voelen en de geleide meditatie.

Je kunt je gratis aanmelden voor de eerste 3 stappen via www.ikwilvoluitleven.nl

Emotie is dus een krachtige energie die door je heen mag bewegen of stromen. Het mag er dus zijn, maar je hoeft er niet altijd iets mee te doen.

 

Extra toelichting.

Basis emoties

Universeel gezien zijn er 8 basisemoties. Deze emoties komen in elke cultuur voor en zijn op dezelfde manier waarneembaar. Alle nuances die wij emoties noemen zijn terug te herleiden tot deze 8 basisemoties.

 1. Liefde
  2. Angst
  3. Vreugde
  4. Woede
  5. Verdriet
  6. Verrassing/Verbazing
  7. Schaamte
  8. Walging

 

Ook wordt wel een indeling gemaakt van 4 emoties, de zogenaamde 4 b’s
– blij
– bedroefd
– bang
– boos

Alle nuances die wij emoties noemen zijn terug te herleiden tot deze basisemoties.

 • Woede: furie, verontwaardiging, wrok, toorn, wrevel, verbolgenheid, ergernis, bitterheid, irritatie, vijandigheid, – in pathologische vorm: haat (wat kan leiden tot gewelddadigheid)

 • Verdriet: smart, rouw, vreugdeloosheid, zwaarmoedigheid, melancholie, zelfmedelijden, eenzaamheid, bedroefdheid, wanhoop – in pathologische vorm: depressie

 • Angst: bezorgdheid, ongerustheid, nervositeit, zorg, wantrouwen (kan leiden tot jaloezie), zenuwachtigheid, schrik – in pathologische vorm: fobie en paniek

 • Liefde: acceptatie, vriendelijkheid, vertrouwen, aardigheid, toewijding, verliefdheid – in pathologische vorm: adoratie

 • Vreugde: geluk, plezier, opluchting, tevredenheid, vervoering, verrukking, geamuseerdheid, trots, sensueel genot, extase, voldoening, beloning, euforie – in pathologische vorm: manie

 • Walging: minachting, ontzetting, verachting, misprijzen, verafschuwing, aversie, afkeer, weerzin

 • Verrassing/verbazing: schok, verbijstering, verwondering

 • Schaamte: schuldgevoel, verlegenheid, teleurstelling, wroeging, vernedering, spijt, gene, berouw

 

 

Er zijn onderzoekers die zelfs 27 verschillende emoties aangeven.

De onderzoekers van de University of California veronderstellen dat het anders zit.

De studie is recent gepubliceerd in Proceedings of the National Academy of Sciences.

 

27 categorieën

Uiteindelijk kwam het team tot de conclusie dat de participanten over het algemeen hetzelfde reageerden op de videoclips. De gegevens stelden hen in staat om 27 verschillende categorieën aan emoties te onderscheidden:
– Adoratie
– Afschuw
– Amusement
– Angst
– Bang
– Bedroefd
– Bewondering
– Empathische pijn
– Esthetische waardering
– Horror
– Interesse
– Jaloers
– Kalmte
– Nostalgisch
– Ongemak
– Ontzag
– Opwinding
– Plezier
– Romantisch
– Seksuele opwinding
– Sympathie
– Tevreden
– Triomfantelijk
– Vermaak
– Verveling
– Verward

 

Zo, nu zijn denk ik emoties wat duidelijker voor je. Je kunt nu jezelf in bepaalde situaties afvragen welke emotie ervaar ik nu? Het mild kunnen benoemen haalt de angel er meestal direct uit. Als jij niet weet wat je voelt, kun je ook niets loslaten of verzachten. Tenminste dat is mijns inziens. Heb jij een ander manier om met emoties om te gaan, deel dat gerust met mij. Ook ik ben nooit te oud om nog meer te leren. Er zijn meer wegen die naar Rome gaan.

Wil nooit meer iets missen van Ik wil voluit leven?
Schrijf je hieronder in voor de nieuwsbrief & never miss a single blog en nieuwsbrieven met extra oefeningen en ontvang ook nog gratis een e-book 'Hoe je meer haalt uit je wandeling'.  Je ziet de downloadknop voor het e-mailboekje ook hieronder.

Uiteraard kun je altijd uitschrijven voor de nieuwsbrief en inspiratiemails.

[bonus bonus="12"  button="Download Een gratis E-boekje 'Haal meer uit je wandeling'"]

 

Carin Smeets
Carin Smeets
Als coach en ervaringsdeskundige leer ik je hoe jij je eigen grenzen kunt beschermen. Binnen een paar weken ga jij beter naar je innerlijke zelf luisteren en op een liefdevolle krachtige manier nee zeggen zonder schuldgevoel.

Terug naar blog