Emoties

Geplaatst op 15 maart 2020

Wat zijn emoties?
Emoties komen in alle gradaties voor. Soms overvallen ze je, maar kunnen ook weer snel afzakken. Het zijn eigenlijk sterke signalen die een boodschap met zich mee brengen.Emoties zijn sterke signalen die snel opkomen, intens aanvoelen en weer snel kunnen wegzakken als wij ze niet vasthouden.


Wetenschappelijk: Er zijn talloze verschillende definities en theorieën en het ziet er niet naar uit dat men tot een echte definitie zal komen.

 

Woordenboek Van Dalen zegt over emoties: Een plotselinge ontroering.

 

Wikipedia: De internetencyclopedie geeft als definitie: Een emotie wordt vaak omschreven als een innerlijke beleving of gevoel van bijvoorbeeld vreugde, angst, boosheid, verdriet dat door een bepaalde situatie wordt opgeroepen of spontaan kan optreden.

 

Latijnse vertaling: Het woord emotie is afgeleid van de Latijnse woorden e en movere. E betekend uit of door en Movere betekend bewegen of stromen. Iets dat beweegt of doorstroomt.

 

 

Verschillende emoties?

Hoe zit dat nu? Emoties zijn van nature neutraal. Hoe jij ze ervaart is afhankelijk van je eigen perspectief.  Je kunt ze positief of negatief ervaren en bestempelen.


Je kunt een emotie het ene moment als prettig ervaren en het andere moment kun je precies diezelfde emotie als onprettig ervaren. Dat kan komen omdat de emotie je misschien overvalt op een moment dat jij je moe voelt of iets dergelijks.


Hoe jij reageert op emoties maakt het verschil of je je onrustig, opgejaagd of misschien zelfs boos en machteloos voelt of dat het oké voor je is.

Emoties zullen er altijd zijn. Jij bepaalt elke keer de waarde van de van een emotie. Wordt bewust dat het een persoonlijke keuze is en dat jij daar zelf de regie over hebt!

 

Hersenen en emoties in beeld

Als je gewend bent om van nature emoties te onderdrukken of deze te intens te ervaren kan het een uitdaging zijn om daar op een ander manier mee om te gaan. Je hersens zijn namelijk al heel lang getraind hoe ze met een bepaalde emotie omgaan.

We kunnen kiezen om emoties door ons heel te laten stromen. Je ervaart de emotie en kiest ervoor deze niet te onderdrukken of te intens te ervaren. Je laat de emotie in beweging hierdoor. Het is als je dat niet gewend bent een uitdaging. Maar zoals bij alles in ons leven, oefening baart kunst.

Emotie in beweging
Het laten doorstromen van een emotie zorgt er dus voor dat je de emotie niet onderdrukt. Als je te vaak een emotie onderdrukt of vastzet in je lichaam kan er t.z.t. een fysieke klacht manifesteren. Denk maar aan hoofdpijn, brandend maagzuur, huidklachten e.d.

Oefening:
Via een ontspannen ademhalingsoefening kun je makkelijker een emotie laten doorstromen. Als jij ontspannen ben kun je makkelijker mild iets accepteren. Met open nieuwsgierige houding onderzoeken waar deze emotie voor staat en of jij er iets mee zou moeten doen.

Je kunt je gratis aanmelden en registeren om een kijkje te nemen in de 1e module van het coachprogramma Ik Wil Voluit Leven: www.ikwilvoluitleven.nl
In de 1e module is een oefening opgenomen om een eerste stap te zetten in het reguleren van emoties.

Emotie is dus een krachtige energie die door je heen mag bewegen of stromen. Het mag er dus zijn, maar je hoeft er niet altijd iets mee te doen.

 

 

Zo, nu zijn denk ik emoties wat duidelijker voor je. Je kunt nu jezelf in bepaalde situaties afvragen welke emotie ervaar ik nu? Het mild kunnen benoemen haalt de angel er meestal direct uit. Als jij niet weet wat je voelt, kun je ook niets loslaten of verzachten. Tenminste dat is mijns inziens. Heb jij een ander manier om met emoties om te gaan, deel dat gerust met mij. Ook ik ben nooit te oud om nog meer te leren. Er zijn meer wegen die naar Rome gaan.

Wil je meer te weten komen over Ik wil voluit leven en gratis waardevolle oefeningen en inspiratie ontvangen?
Schrijf je hieronder in en ontvang inspiratiemails (en extra oefeningen) en ontvang ook nog gratis een e-book 'Hoe je meer haalt uit je wandeling'.  Je ziet de downloadknop voor het e-mailboekje ook hieronder.

Uiteraard kun je altijd uitschrijven voor de inspiratiemails.

Door je in te schrijven stem je toe met de privacy voorwaarden van Ik Wil Voluit Leven.

 

Jouw E-book naar ontspanning

haal meer uit je wandeling en gebruik je ademhaling om echt te ontspannen

Carin Smeets
Carin Smeets
Als coach en ervaringsdeskundige leer ik je hoe jij je eigen grenzen kunt beschermen. Binnen een paar weken ga jij beter naar je innerlijke zelf luisteren en op een liefdevolle krachtige manier nee zeggen zonder schuldgevoel.

Terug naar blog