Denk jij dat je teveel denkt?

Geplaatst op 15 augustus 2019

Heb jij het idee dat je teveel denkt? Naast vermoeidheid en onrust hou je er ook nog eens een negatieve mindset aan over. Tijd voor een verandering dus. Hoewel we onze hersens nodig hebben bij alles wat we doen, nemen ze af en toe ook wel eens een loopje met ons. Je gedachten blijven afdwalen naar situaties uit het verleden, de kop thee die je gisteren over je nieuwe broek hebt gemorst of het naderende examen. Je hoofd loopt letterlijk en figuurlijk over van veelal negatief getinte gedachten waar je uiteindelijk geen invloed (meer) op hebt. Uiteindelijk bouw je hier een behoorlijke dosis spanning en stress mee op.

Stoppen met teveel denken is niet zo moeilijk als het lijkt. Dit heeft alles te maken met je mindset en bewustzijn. In dit blog geef ik je een aantal tips om teveel denken te kunnen voorkomen.

 

Omarm je gedachten

 

Klinkt vreemd, maar deze methode werkt effectief. Zodra jij jouw zinloze denkbeelden accepteert, erken je ze. Door je er meer bewust van te zijn dat deze manier van denken je niets positiefs brengt, kun je ze eenvoudiger een plaats geven door er aandacht aan te schenken. Voorzie ze van een  label als “niet belangrijk” of “nep nieuws” zodat ze netjes opgeborgen kunnen worden.

 

Denken mag, maar dan wel oplossingsgericht

 

Beren op de weg zien die feitelijk nog geboren moeten worden is zinloos en vergt negatieve energie. Positief denken daarentegen brengt je wel de flow die je nodig hebt. Probeer de gedachten die je hebt daarom oplossingsgericht te benaderen. Denk na over kansen en mogelijkheden in plaats van over doemscenario’s. Zo creëer je ook nog eens rust en ruimte in je hoofd en zorgt je voor een positieve mindset. Deze mindfulness laat je meer leven in het hier en nu. Daar gebeurt het tenslotte. Teveel denken is in dit geval niet zo erg. Sterker nog, je kunt ze op deze manier omzetten in iets waar je wat mee kunt.

 

Geef jezelf de tijd om na te denken

 

Net zoals je met de sportschool een afspraak maakt, kun je dat ook doen met je gedachten. Sta jezelf 10 minuten per dag toe om na te kunnen denken over van alles en nog wat. In deze tijd mogen jouw gedachten even helemaal “los”. Je kunt alles opschrijven wat in je opkomt. Als de tijd verstreken is stop je met nadenken en schrijven en ga je weer verder met je dag. Deze afspraak maak je uiteraard ook met jezelf. Sta het dus niet toe om buiten dit consult met je gedachten om teveel na te denken. Je mag tegen jezelf zeggen: nu even niet, strakjes komen mijn 10 minuten.
Afspraak is immers afspraak.

Carin Smeets
Carin Smeets
Als coach en ervaringsdeskundige leer ik je hoe jij je eigen grenzen kunt beschermen. Binnen een paar weken ga jij beter naar je innerlijke zelf luisteren en op een liefdevolle krachtige manier nee zeggen zonder schuldgevoel.

Terug naar blog