Decembermaand

Geplaatst op 25 december 2019

Zelfzorg: Tijdens de feestdagen is de kans op maag- en darmklachten en hoofdpijn groter. Waarschijnlijk getriggerd door anders en meer eten en meer suikers. Maar wat ook mogelijk is, is dat je gevoelig bent voor stemmingen van anderen en ook dan kan je lichaam je dit laten weten door te reageren in je maag, darmen en/of hoofd.

Minder kans op fysieke klachten door te weten wat je eet

Let op dat je niet teveel onbekende dingen eet waar E-nummers en lactose in zit. Velen van ons hebben een tolerantie grens en we kunnen tot een bepaalde grens producten eten zonder (duidelijke) klachten, maar ga je boven je grens, dan ervaar je fysiek een reactie. Bekijk daarom altijd de achterkant van een verpakking, zodat je je echt bewust bent van wat je eet. Een etiket kun je checken op ingrediënten (hoe minder, hoe beter), allergenen (bijvoorbeeld E-nummers, gluten, lactose) en voedingswaarde (hoeveel suikers/koolhydraten). Als je gevoelig van aard bent dan reageer je ook gevoeliger op voedingtriggers.

 

Minder darmklachten door minder tussendoortjes te nemen

Zelf vind ik het heel lastig als ik chocolaatjes e.d. in een schaal heb liggen. Het ziet er gezellig uit, maar ik neem dan veel te vaak een tussendoortje. Mijn darmen reageren na een aantal keren met gerommel. Een duidelijke boodschap dat het teveel is. Misschien heb je al verschillende extraatjes gegeten op je werk? Misschien ervaar jij dat ook in je lichaam?

Drink wat vaker tussendoor kruidenthee of water. Dit helpt namelijk ook in veel gevallen om de honger te stillen.

Vergeet niet voldoende rust te nemen: je darmen zullen je dankbaar zijn.

December is een donkere maand, die we veel beter doorkomen als we de natuur volgen. Dieren houden een winterslaap. Wij hebben vaak daarentegen een hele drukke decembermaand. Steeds meer mensen worden hier bewust van en ondernemen minder activiteiten en nemen wat meer rust. Heel begrijpelijk. Het is misschien wennen om daar aan toe te geven omdat je dit nooit geleerd hebt. Maar je lichaam (en geest) zal je dankbaar zijn. Wat ik zelf nog wel eens vergeet is te begrijpen dat onze eetmomenten ook onze rustmomenten zijn. Neem hier de tijd voor. Realiseer je dat je lichaam alleen goed kan verteren als je lichaamssysteem weet dat het niet in actie hoeft te komen. Voordat je gaat eten is het dus belangrijk om te stoppen met haasten en rustig te gaan zitten.  Alleen in rust kan de spijsvertering goed zijn werk doen en voorkom je maag-darmklachten krijgt. Ook na het eten nog even in de rust blijven anders blijft het nog in je maag hangen als een steen.

 

Geniet van je feestdagen in licht en liefde, liefs Carin

Carin Smeets
Carin Smeets
Als coach en ervaringsdeskundige leer ik je hoe jij je eigen grenzen kunt beschermen. Binnen een paar weken ga jij beter naar je innerlijke zelf luisteren en op een liefdevolle krachtige manier nee zeggen zonder schuldgevoel.

Terug naar blog