Ervaring van een klant

Jolanda vertelt over de 1e module

Jolanda vertelt

Ben jij nieuwsgierig wat de eerste module met 3 stappen voor je kan betekenen? Jolanda vertelt graag over haar ervaringen.

Ik ben aan Voluit Leven Coaching begonnen met het idee om deze training helemaal te gaan doen. Op je site triggerde mij de woorden/zinnen; grenzen liefdevol beschermen, luisteren naar je innerlijke zelf, je balans hervinden zodat je meer energie, plezier en passie ervaart. Want dat wil ik graag. Ik ben nieuwsgierig naar hoe je hieraan kunt werken.

Ik heb tijdens deze eerste module ervaren dat er al van alles in gang is gezet. Ik ben verrast dat er op korte termijn al zoveel gebeurt. Ik schrijf meestal iedere dag kort iets op en als ik dat aan het einde van de week teruglees denk ik wauw.


Hieronder een aantal vragen die ik Jolanda heb gesteld na het volgen van de eerste module (3 lessen).

Welke oefeningen uit deze module heb je als positief ervaren en welke oefeningen ben je voornemens te blijven doen?

De spiegel oefening, ademhalingsoefeningen en bodyscan. En een oefening uit de nieuwsbrief loslaten. Deze oefeningen blijf ik doen. Ze geven me een boost en laten me bij mezelf komen, dat geeft een veilig en vertrouwd gevoel. De loslaatoefening helpt me bij het thuiskomen na een werkdag en als ik blijf hangen in een gedachte, om uit mijn hoofd te komen.

 

Omschrijf welke oefeningen je uit deze module als lastig ervaren hebt. Leg uit waar je tegenaan gelopen bent en wat ik voor jou kan betekenen of misschien al betekend heb, om deze oefening(en) voor jou toch mogelijk te maken.

Als een oefening in het begin van de week wat vreemd voelde, merkte ik gedurende de week dat het steeds natuurlijker voelde. Bij een ademhalingsoefening dacht ik de week erna ‘wat was hier nu moeilijk aan’.  Jouw reacties op mijn verhaal werken verhelderend en je benoemd ook dat veranderingen oefening en tijd nodig hebben. Je geeft tips waar ik mee verder kan.

 

Noem 3 woorden die voor jouw gevoel het beste bij deze module passen.

thuiskomen

voelen

bewust worden

 

Omschrijf, terugkijkend op deze eerste module, waar je het meeste trots op bent. Bijvoorbeeld: ik ben heel trots dat ik alle oefeningen gedaan heb.
Ik ben trots dat ik beter naar mijn gevoel luister.

En ik ben trots dat ik tijd neem voor mezelf.

 

Bij het afronden van deze eerste module hoort een Live sessie van 30 minuten en omdat jij het betaald traject volgt wordt je live sessie 60 minuten of mag je een 2e afspraak inplannen. Tijdens deze sessie kun je vragen stellen of nogmaals een oefening ter verdieping met mij doornemen.

Ik heb op dit moment geen vragen. Je hebt al mijn vragen al beantwoord in je feedback, dank je. Verheug me wel op de sessie. Ik heb deze al via je online agenda in gepland.

 

Wat zijn je behoeften en verwachtingen na deze eerste module? Wat zou je nog willen leren?

Ik ben nieuwsgierig naar de volgende modules, ik laat het op mij af komen. Stap voor stap verder en voelen wanneer het tijd is voor de volgende stap.

 

Omschrijf hoe jij het registreren en inloggen vond gaan. Hoe heb je de structuur van de lessen ervaren? Wat ging goed en wat ging minder goed? Wat zou ik kunnen doen om het voor jouw makkelijker te maken?

Met betrekking tot registreren en inloggen heb ik geen punten. Ik vind de structuur van de lessen duidelijk.

 

Als je mij nog iets wilt laten weten, mag je dat hieronder vermelden.

Ik vind dit een fijne manier van werken. De wisselwerking tussen zelf aan de slag gaan en feedback en tips krijgen. Zelf aan de slag gaan met vragen, oefeningen en jouw inspirerende filmpjes filmpjes en daarna feedback mogen krijgen over mijn uitgewerkte “opdrachten” is extra fijn.
Tijd voor mezelf nemen, stil te staan en te voelen. Ook de nieuwsbrief en blog vind ik boeiend. Voor mij voelt dit goed en passend bij mij!

Ik ben blij dat ik deze reis, met jou, begonnen ben!

Dikke merci voor je ondersteuning en begeleiding Carin!

♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥


Jolanda heeft van elke les een verslag gemaakt. Ik heb feedback gegeven op haar uitwerking, maar dat ga je hieronder niet terugvinden.

 

In beweging komen, stap 1 (les 1).

Ik vond de oefeningen een erg leuke manier om aan deze reis te beginnen.


Bijvoorbeeld de ademhalingsoefening heeft me bewust gemaakt dat ik regelmatig even mijn adem inhoud en niet goed door adem, vooral op mijn werk. Ik ga door en vergeet mijn tempo aan te passen. Door een aantal keren per dag deze oefening te doen, zijn er momenten dat ik bewust met mijn ademhaling bezig ben. Het zorgt dan voor een rustmoment en ik ervaar het als heel prettig. Dit blijf ik doen. En ik heb er vertrouwen in dat het na verloop van tijd een nieuwe gewoonte wordt.

Als ik ’s avonds ademhalingsoefeningen doe voordat ik ga slapen, leg ik mijn handen op mijn hart. De laatste dagen merk ik dat mijn handen nu op een andere manier contact maken met mijn borstkas. Het voelt als versmelten, het oppervlakte van contact is veel groter en het voelt warm, erg fijn, een koestermoment. Voorheen lagen mijn handen er maar en was er weinig gevoel van echt contact. Alsof ze er niet echt bij konden. Ik vind dit bijzonder.

Oefeningen om mijn hersens te trainen dat verandering mag.
Ik heb er een aantal uitgekozen die ik als heel vreemd ervaarde in eerste instantie. Voelde me ook met momenten onhandig. Ik begrijp dat ik hierdoor ook bewuster bezig ben en dat dit gaat helpen om o.a. meer te gaan voelen.

 

De creatieve opdracht heb ik ook gedaan. Als ik met mijn handen bezig kan zijn, dan ben ik in mijn element dus dat is niet meteen mijn comfortzone oprekken.

Toch heb ik het gedaan omdat ik er veel plezier aan beleef. Ik ben Granny Square’s gaan haken. Ik ben handig, maar haken kan ik niet. Ik heb op you tube een filmpje gezocht en ben aan de slag gegaan. Yeah het is gelukt, ik dacht dat het veel moeilijker was. Als ik dat eerder had geweten, had ik al een hele sprei bij elkaar gehaakt.

Afgelopen week kwamen ook artikelen langs, alsof ze voor mij geschreven waren. Ik heb gelezen over ongemakkelijke gevoelens afwijzen, op die manier een deel van jezelf afwijzen en langzaam de verbindging met jezelf kwijtraken. Het contact met je bron kwijt zijn. Dit is voor mij herkenbaar. Ik heb ook over zelfcompassie gelezen. En dat het nu langs komt, op dit moment, bijzonder. Ik heb hier mee geoefend, er was meer zachtheid. Dit is volgens mij wat jij bedoelt als je zegt….je frequentie trekt aan…wet van aantrekkingskracht.

Op donderdag volg ik een cursus. Ik kijk hier altijd naar uit en voel me er op mijn plek. Gisteren kreeg ik tijdens de les, een down gevoel. Ik kon het niet plaatsen. Toen ik thuis kwam was ik uitgeput en ben ik gaan liggen. ****, onze kat, kwam bij me liggen en ik werd verdrietig. Hij kwam tegen mijn rug aan liggen en de tranen liepen over mijn wangen. ****, de andere kat, kwam ook bij me liggen. Een steuntje in de rug en troost. Ik ben in slaap gevallen en daarna was het down gevoel weg. Tijdens de les hadden twee vrouwen het erover dat ze in hun jeugd nare dingen hadden meegemaakt. Kan het zijn dat ik die energie mee naar huis genomen heb? Ik zat lekker te werken, ik voelde me vrij om aan een nieuwe techniek te beginnen en zo uit het niets, poef. Ik ben hier nieuwsgierig naar omdat ik het gevoel niet plaatsen kon.

Er is dus van alles in beweging gezet!!

Op naar de volgende stap.

 Jezelf toestemming geven, stap 2 (les 2).

 

Bij het kiezen van de 5 zinnen, even gevoeld welke voor mij passen. Ik heb gekozen voor:

Ik mag er zijn.

Ik ben helemaal oké zoals ik ben.

Ik mag groeien.

Als het niet goed voelt, zeg ik nee.

Ik mag stop zeggen.

Eerst heb ik de zinnen in gedachten tegen mezelf gezegd. Daarna ben ik voor de spiegel gaan staan en heb ze hardop gezegd. Het was even onwennig. Ik ben ze in het dialect gaan zeggen (n.a.v. je tip hierover) en dit voelde meteen een stuk beter, meer eigen, meer mij. Gedurende de week merkte ik dat het steeds meer klopt en vanuit mezelf komt. Alsof het verstopt zat en nu tevoorschijn komt, het is waar. Ik zeg de zinnen nu rustig en wacht ook om te voelen wat het met me doet. Het komt binnen in mijn borstkas en ik sta stevig voor de spiegel, verbonden met de aarde. Bij de zin ik mag groeien, voel ik een jonge tintelende energie, echt super. Als ik de zinnen (affirmaties) zeg, heb ik een zachte blik in mijn ogen. Ik vind het een hele fijne oefening. Ik doe ze een paar keer per dag voor de spiegel en op het werk zeg ik ze in gedachten tegen mezelf.

De zin die bij de uitleg van de oefening staat; Je kunt niet beïnvloeden wat er gaat gebeuren maar wel hoe jij je voelt, kwam meteen binnen. Ik heb geoefend met de loslaatoefening uit de nieuwsbrief. Ik kwam uitgeput thuis van mijn werk, voelde me moe en verdrietig. Ik heb de oefening gedaan en ik kon het gevoel loslaten. Ik ben daarna rustig blijven zitten en heb even gebreid. Ik voelde me landen en ben daarna pas gaan koken. Dit was een eye opener. Eerst loslaten, landen en dan pas verder gaan. Het gevoel was weg en ik ben de avond op een fijne manier gestart.

Daarnaast ben ik nieuwsgierig naar wat mij zo moe maakt, wat energie vraagt op het werk. Op het moment werk ik halve dagen omdat hele dagen teveel is. Ben blij dat ik hier de tijd en ruimte voor krijg. Er is zo’n verschil tussen hoe ik me thuis voel en op mijn werk.

 

De ademhalingsoefening van vorige week (met verschillende tellen in ademen, vasthouden en weer uitademen), ging deze week veel makkelijker. Vorige week had ik moeite om een aantal tellen niet te ademen (rust). Nu denk ik wat was hier nu zo moeilijk aan. Het klopt wat je zegt, oefenen, oefenen en dat je tijd nodig hebt om aan iets te wennen. Grappig dat het nu soepel gaat. Sommige dagen realiseer ik me ’s avonds dat ik niet zo bewust met ademhaling ben bezig geweest. En dat is oké.

 

Je schreef over rustgevende muziek (wat heerlijk dat er in de volgende modules steeds meer muziek gaat voorkomen), dat heeft me ook in gang gezet om de relax cd’s achter uit de kast te halen. Ik had ze allang niet meer geluisterd en was verrast door de uitwerking ervan. Het had meteen effect op mijn gevoel. Fijn om dit te herontdekken. Ik heb in de auto mijn favoriete radio zender, radio 1, deze week niet beluisterd. Ik heb radio Klara geluisterd, klassieke muziek. Ik was aangenaam verrast, mooie muziek en fijne gesprekken. Dat ik deze week minder van de actualiteiten, via de radio, heb mee gekregen dat vind ik geen probleem. Heb ik echt iets gemist? Waarschijnlijk past dit op dit  moment beter bij me. Daarnaast kwam ik bij het opruimen van de kast met cd’s ook nog andere verrassende dingen tegen. Foto’s, lieve kaarten en briefjes die ik eens gekregen heb, bewaard en nu nog eens herlezen heb. Mooi.

 

Ik voelde me afgelopen week minder zwaar en er was meer ruimte en zachtheid. Ik voel me gedragen en omringt met lieve mooie mensen. Hier ben ik ontzettend dankbaar voor.

Ik ben zo blij met jouw training, begeleiding en tips. Dank je wel Carin!!

 

Voelen, stap 3 (les 3).

Het was een pittige week. Bij het lezen van de oefeningen wist ik niet dat voelen zo aanwezig zou zijn. Bijzonder dat het zo passend is, bij dit moment in mijn proces. Alsof er voor oefenmateriaal gezorgd wordt.

Afgelopen week heb ik goed gevoeld hoe moe ik ben. Ik heb ook meer kwaaltjes gevoeld, mijn rug klaagde en bij het opstaan had ik een stijve pijnlijke nek en hoofdpijn.

Bij het doen van de oefening bodyscan voelde ik niet goed op welke plekken er weerstand, spanning of pijn was. Maar gedurende de dag, vroeg mijn lichaam wel om aandacht. Gevoelige rug, onrustig gevoel in mijnborstkast, een spier in mijn nek die au roept bij een beweging, een afgebroken kies. Ik was me afgelopen week bewust van mijn lijf. Ik heb mezelf toestemming gegeven om moe te zijn, pijn te hebben en het moeilijk te hebben. Op momenten voor mezelf benoemen dat ik het moeilijk heb en lief voor mezelf te zijn, wordt het minder zwaar. Ik heb geoefend met het sturen van zachtheid (energie) en liefde naar deze plekken. Soms merk ik verschil en soms niet.

 

Ik merkte dat ik de meeste moeite had met mijn nek en hoofd. Die waren op dagen zo aanwezig. En dan denk ik aan jou woorden 21 dagen of meer.

Op het moment dat ik thuis kom, helpt het mij om de oefening loslaten te doen. Loslaten, thuiskomen en dan pas verder gaan. Het is een ritueel geworden dat me helpt om terug bij mezelf te komen. Ik heb ook momenten dat ik zo moe ben en dan eerst even liggen ga. Jouw tip om een vraag te stellen bijvoorbeeld over hoe het komt dat ik zo moe word op het werk, lukt me daarna ook zonder lading/oordeel. Deze week werd me nog eens duidelijk dat

ik last heb van dat er een negatieve sfeer wordt gecreëerd door een aantal collega’s die over anderen kletsen en klagen. Ik wil daar niet bij betrokken worden of een mening over hebben. Die negatieve sfeer vreet energie. Daarnaast mis ik het gevoel om samen ergens voor te gaan. Er samen de schouders onder te zetten.

Afgelopen week heb ik de oefeningen voor de spiegel met veel plezier gedaan. Ze geven mij echt een boost, zeker ook op momenten dat ik het moeilijk heb. Dan komt er een lach en voel ik een kracht diep van binnen. De ademhalingsoefeningen vind ik ook fijn. Het is zo vertrouwd en het is er altijd. Het geeft me op momenten ook troost, een zachte kracht.

Sinds vorig weekend ben ik aan het oefenen om ****, onze jonge kat, los te laten. Sinds een half jaar is ze bij ons. Ze komt uit het asiel, schrikt van geluiden en laat zich niet oppakken. Ze heeft veel overwonnen, de eerste tijd kroop ze telkens weg en nu komt ze op schoot liggen en komt ze me halen om te spelen. Ik ben bang om haar naar buiten te laten gaan omdat we langs een drukke weg wonen. Vorig jaar heb ik gezien hoe een kat aangereden werd en dat is hard binnen gekomen bij mij. Maar ik gun het haar zo.

Ook verschillende keren emotioneel deze week. Ik heb verschillende keren aan mijn ouders gedacht, dat plopte op, ik voel dan zachtheid en dankbaarheid en ben blij dat ze er beiden zijn. Een tante die me verwende met zelfgebakken cake en lekkere soep. Ze gaf me die ook nog mee voor thuis, zo lief. ****, mijn man, die voor onze trouwdag een etentje en voorstelling regelde. Wauw, een verrassing, meestal vergeet hij deze dag. Ik was vaak geraakt deze week. Het is alsof er een laagje weg is en ik me er bewuster van ben. Weer de werking van die Wet van Aantrekking?


En dan ook nog nee mogen zeggen. Bij het plannen van een afspraak me niet in bochten wringen om het geregeld te krijgen. Ik heb gezegd dat ik op die dag niet kan en dan komt er een andere oplossing. Op de vraag of ik in het donker, bij slecht weer een eind wil rijden. Ik stel voor om met openbaar vervoer te gaan en dat is oké voor de ander. 

Morgenavond is er een vergadering van een werkgroep waar ik steeds minder binding mee voel, op dit moment vraagt dat teveel energie. Ik heb me afgemeld voor de vergadering. Deze situaties maken het verschil en dat voelt goed. Dit is inderdaad durven voelen of het oké voor je is en dat netjes aangeven. Voor jezelf kiezen.

Het is nu zo dat ik bepaalde dingen niet meer wil doen omdat het zo hoort en die nu van mijzelf mag afzeggen en het is oké. Dit geeft rust.

Het pittige maar fijne week!


=====

Chakra’s (je energie centrales) balanceren.

 

Spelen met bewegen, muziek, geuren, edelstenen, oefeningen, stilte,….ik heb er zin in.

De kleurenmeditatie vind ik erg fijn om te doen. Begeleiding door jouw stem en momenten alleen muziek. Voor mij een prima combinatie. Mediteren en daarna de energetische oefening, zorgt voor een goede start van de dag. Het werkt door, doorheen de dag.

Bij de chakra meditatie, zit ik zo weer terug in Tenerife. Ik ben daar gestart met deze meditaties en als ik de muziek hoor dan zit ik weer in het huisje daar en komen de natuurbeelden en de kleuren erbij. Heerlijk, een prachtig souvenir. 😊

Ik ben gevoelig voor kleuren. In huis hebben we verschillende tinten groen op de muren, voor mij één van mijn favoriete kleuren als basis van een ruimte. In mijn kleding heb ik ook veel kleur. Ik realiseer me bij het lezen van de kleuren van de chakra’s, dat ik geen rode kleding heb. De andere kleuren heb ik wel allemaal in mijn kast. Grappig om te ontdekken. Ook leuk om te zien dat ik bijvoorbeeld een zwarte trui klaar gelegd had om aan te trekken en dan ’s ochtends ga voor een gele trui.

Ik had een freubeldag gepland maar voelde dat ik eerst wat klusjes wilde doen voordat ik creatief aan de slag ging. Dat gaf daarna ook rust en ruimte om te freubelen. Dat werkt eigenlijk goed. Eerst iets wat ‘moet’ gebeuren en daarna de fun.

Ik ben ook weer gestart met hoelahoepen. Ik heb dat een tijd gedaan maar dat was alweer even geleden. Ik vind dit echt heerlijk. Fijne muziek erbij en zwiepen.

Ook yogaoefeningen opgepakt. Op mijn vrije dagen vind ik dit een fijne manier om te starten. Het is ontspannen maar ook heel energiek. Ik voel tijdens en daarna de energie goed stromen.

Het stuk over geuren vond ik interessant. Als ik kijk naar de geuren die me aanspreken in bijvoorbeeld parfum; amber, patchoeli, sinaasappel, den, vetiver en lees bij welke chakra’s deze passen, zijn het vooral de eerste twee chakra’s. In een brander heb ik graag een mix van de geur van sinaasappel, citroen en kaneel. Ik heb rozenolie en pepermunt gekocht en dat is een ontdekking. De rozenolie doe ik nu vaak verdampen, ik vond het even wennen maar nu een fijne geur. Het heeft iets vertrouwds en zachts. Pepermunt heb ik gebruikt, als ik hoofdpijn heb. Dit is inderdaad een geur die snel binnenkomt, openzet en ruimte maakt. Het voelt alsof er iets aan de kant geschoven wordt in mijn voorhoofd. Erg fijn.

Ik ben nog eens gaan zwemmen, eerst banen en daarna nog even gebubbeld. In het water bewegen vind ik fijn, vanaf de eerste zwemslagen is het ontspannen.

Vorige week was ik drie avonden op rij niet thuis, wat voor mij veel is. Ik merkte dat dit invloed op mijn energie had, vooral op het einde van de week moe en snel geïrriteerd op het werk. En het viel me op dat ik verschillende dagen een opgeblazen gevoel had. Mijn linkeroog wordt waziger als mijn energie minder is. Gelukkig komen zo’n weken niet vaak voor. De avond erna gerust en me time met de katten. Ik had hun gemist en zij mij ook. Even spelen en knuffelen en het voelt weer goed. De dag erna kwam Chouke tegen mijn buik liggen toen ik lag te rusten op de bank. Dat had ze nog nooit gedaan, ik smolt. 😊 Een paar dagen later mocht ik haar even optillen, ook voor het eerst. Ze is nu een jaar bij ons en ze heeft zoveel liefde gebracht, prachtig. Een bijzonder maatje.

Het heeft een paar dagen geduurd voordat ik weer wat energie had. Op het werk merkte ik dat ik vaker even pas op de plaats gemaakt heb en mezelf beschermd heb. Ik ben blij dat ik het nu kan plaatsen dat ik door drie avonden achter elkaar niet thuis te zijn, ik over mijn grenzen ga. Fijn dat ik me hier bewust van ben. Daarnaast heb ik ook ervaren wat onrust en onzekerheid rondom corona met me doet. De energie is veranderd, op straat, in winkels, op het werk. Afgelopen week werd er al een aantal keren besproken wel of niet dicht gaan. Vri Vrijdagochtend merkte ik dat er iets in de lucht hing, iedereen druk en onrustige sfeer. ’s Middags is de beslissing genomen door de directie. Ik was uitgeput toen ik naar huis ging, flinke hoofdpijn en zware druk op mijn ogen. Ik merk nu dat ik blij ben dat de knoop door gehakt is, het nu duidelijk is, er komt rust en weer focus. De dagen dat de vermoeidheid komt opzetten, de energie minder wordt merk ik dat de focus minder is. Het is goed om dit te bewaken maar het gebeurd dat ik dan voor de tv plof ipv dat ik iets doe wat goed voor me is.

Ik vind het fijn dat ik ervaren heb wat voor mij werkt en dat ik afhankelijk van de tijd die ik ’s ochtends heb kan kiezen uit mediteren, yoga, dansen of energetische oefening. Ik vind het allemaal fijne manieren om de dag te starten. Soms bepaald de tijd de keuze en als de klok er niet is, kies ik op gevoel. Van de week kwam ik niet op gang en heb ik gevoeld wat nodig was…..beweging en ik heb gedanst. Ik heb wat klusjes gedaan en daarna rustig aan gedaan, gelezen en inspiratie gezocht voor het maken van cadeau voor mijn bijna jarige zus.

 ’s Avonds kies ik meestal voor mediteren of luisteren naar ontspanningsmuziek. Vorige week had ik een inhaal les pilates  ’s avonds ipv de ochtend. Ik had heel veel energie en op het tijdstip dat ik normaal naar bed ga, was ik nog fit, zo opgeladen. Dat is niet zo handig als je de dag erna vroeg uit bed moet 😊.

Edelstenen hebben ook een plaats in huis en ik draag ze. Mijn armband van rozenkwarts was kapot, ik heb deze laten repareren en in de winkel viel mijn oog op een chakra armband. Ik vond deze prachtig en ook heel toepasselijk. Ik heb hem mezelf cadeau gedaan en ben er erg blij mee. Al die mooie kleuren en stenen op mijn pols. Wauw.

Ik ben me ervan bewust dat een mix van bewegen, rust/stilte, in de tuin werken, creativiteit en nieuwe dingen ontdekken voor mij goed werkt. Dan ben ik in mijn element. Wat een luxe, dingen die ik graag doe, zijn goed voor mij!!

Het blijft een boeiende reis!

 

 

 

 

 

Zelf evaluatie

Omschrijf welke oefening(en) je voorkeur hadden in deze module. Leg ook uit waarom en wat deze oefening(en) je bracht. Bijvoorbeeld: meer ontspanning, focus, loslaten enz.

Ik vind de mix van oefeningen erg fijn. Een voorkeur op een dag wordt bepaald door mijn gevoel of de tijd die ik op dat moment heb.


Noem 3 woorden die voor jouw gevoel het beste passen bij deze module.

Spelen.

Energie.

Voelen.

Was er een oefening bij die je echt niet wilde doen? Kun je uitleggen waarom? (Leg zo goed mogelijk uit, aangezien weerstand voor iets vaak een boodschap bevat)

Nee er is geen oefening die ik niet wilde doen.

Mag ik, onder vermelding van je voornaam eventueel gedeeltes uit deze evaluatie gebruiken voor mijn sociale media?

Ja dat mag.

Als je mij nog iets wilt laten weten, noteer dat svp hieronder.

De muziek bij de meditaties vind ik prachtig! Die komt binnen en is nu al zo vertrouwd. Jouw stem en wat je zegt bij de kleurenmeditatie werkt voor mij geruststellend en zeer ontspannend.

Het blijft een boeiende reis!


Grenzen

Grenzen hoe zit dat nu?

Ik ben de laatste tijd me bewust geworden dat ik mijn grenzen niet goed bewaak. Mijn lichaam gaf signalen maar ik had niet door dat ik niet goed voor mezelf zorgde. Ik had niet in de gaten dat mijn lichaam me iets wilde vertellen. Door lichamelijke klachten, zoals duizeligheid, wazig zicht, overprikkelt en uitgeput zijn, die verergerden, ben ik hulp gaan zoeken. Eerst het medisch circuit maar dat zorgde niet voor verandering. Daarna kwam Ellen Retera op mijn pad. Er ging een wereld voor me open. Nieuw maar ergens ook vertrouwd. Het klopte. Via Ellen kwam jij op mijn pad. Een waardevolle training die zorgt dat puzzelstukjes op hun plaats vallen en ik me bewust word van dingen. Het heeft best nog een tijd geduurd voordat ik merkte hoe ik in een patroon zit van reageren. Ik dacht maar waar gaat het fout. De connectie met mijn lijf was weg. Stap voor stap ervaar ik dat alles met elkaar verbonden is en dat er een wisselwerking is.

Ik doe vaak uit automatisme dingen of omdat dingen verwacht worden. Ik wil dan niet teleurstellen en doe het. Ik vraag me dan niet af of ik het echt wel wil. Ik heb in sommige situaties het gevoel dat ik overvallen word. Ik geef dan al antwoord of doe het voordat ik gevoeld heb. Daarna merk ik dat ik moe ben, minder energie heb of geïrriteerd ben.

Door jouw training en oefenen begrijp ik waar en wanneer ik over mijn grenzen ga. Ik ben me er steeds bewuster van en weet dat ik het nog moeilijk vind om voor mezelf te kiezen met name in werksituaties. Daar zit ik vaak in de ‘help’ stand en uit de startblok spring houding; ik doe het wel als niemand anders het aanbiedt. Dat is mijn leermoment. Ik hoef niet altijd alles te doen, ook al heb ik dat tot nu toe gedaan en verwachten anderen dat ook. Ik vond het een eye opener dat jij schrijft ‘Een schuldgevoel is niet nodig, je mag nee zeggen’. Toen ik hierover nadacht kwamen de toestemmingszinnen uit de eerste module boven ploppen 😊als het niet goed voelt zeg ik nee, ik mag stop zeggen, ik mag groeien. Daar ben ik weer mee aan de slag gegaan. Dat voelt meteen goed.

Ik voel me weleens schuldig als ik nee zeg, alsof ik dan afhaak maar eigenlijk laat ik mezelf in de steek door ja te zeggen. Waar ik me ook druk om maak is wat anderen denken als ik nee zeg. Bevrijdend om te lezen dat jij schrijft hoe degene met mijn grens omgaat niet mijn verantwoordelijkheid is. Het geeft ruimte om het op deze manier te bekijken. Het los te kunnen laten. Ik las ook ergens ‘je mag ook nee zeggen zonder altijd maar uitleg te moeten geven’. Gewoon nee zeggen dat is ook heerlijk.

 

Door bewustwording heb ik ervaren dat ik meer energie krijg, als ik naar mijn lichaam luister. Ik voel me veel energieker dan een half jaar geleden en voel me beter in mijn vel. Dus dat is zeker een reden om hiermee aan de slag te blijven.

Ik heb erg weinig gewerkt. Ik kreeg wel via app vragen. Ik heb de tijd genomen om te voelen wat ik zou antwoorden. Grappig om te merken dat ik bij één vraag mijn eerste reactie nee was (omdat ik uit mijn comfortzone gehaald zou worden)maar nadat ik erover nagedacht had ja voelde. En het was zelfs leuk. Dus andersom werkt het ook 😊. Inderdaad goed voelen wat ik wel en niet wil.

In een andere situatie werd ik me bewust dat als ik niks zeg als ik het er niet mee eens ben, dit ook een vorm is van niet mijn grens aangeven. Ik wil het eigenlijk niet maar zeg er niks van. In deze situatie was ik samen met een collega en tien cliënten. Het was de drinksituatie, ik heb het drinken ingeschonken en fruit geschild voor iedereen. De andere collega ging verder met knutselen. Ik voelde dat ik het vervelend vond dat zij niet kwam helpen. Ik heb er niks over gezegd en denk achteraf ik had best kunnen vragen of zij mee kon helpen. Op het moment dat ik me realiseerde dat ik er niks over gezegd had, kon ik het loslaten en heb ik er niet lang last van gehad. Bij deze collega doet zich dit vaker voor en ik heb haar al eens gevraagd of ze kon komen helpen. Ze doet dat dan maar niet uit zichzelf.  Deze situaties doen zich vaker voor op het werk, dat ik niks zeg als het me stoort. En het is mijn pakkie an dat ik er niks van zeg. Als ik er niks van zeg, weet de ander het niet. Ik kan het wel logisch vinden dat iemand iets doet maar de ander hoeft dat niet te vinden.

Deze quote kwam ik tegen, helemaal waar. Dit heb ik de afgelopen periode ook ervaren.

Ik vind het boeiend om met deze materie bezig te zijn. De oefensituaties zijn op dit moment minder. Maar door er op deze manier al mee bezig te zijn, wordt er iets in de week gelegd.

Ik heb mijn draai gevonden in deze bijzondere tijd. Minder prikkels, meer voelen, klusjes doen, één of twee keer per dag een uurtje fietsen, buiten zijn, creatief zijn, oefeningen doen.…meer go with the flow. Ik voel me goed, er is meer ruimte voor de dingen die me goed doen. Ik ben dankbaar voor wat er is.

 

Module

Verdieping.

Zelfsabotage.

De loslaatoefening werkt voor mij goed. Ik pas ze geregeld toe, het haalt de emotie uit een situatie. Ik werd een aantal keren ingepland met een collega waar ik het minst graag mee werk. Ik baalde hier van en merkte ook boosheid. Ik was ook de situatie aan het invullen met in mijn achterhoofd hoe het werken met haar meestal verloopt. De oefening gedaan en de boosheid ebde weg. Ik moest wel lachen toen ik me realiseerde dat het eigenlijk goede oefensituaties voor mij zijn. Dat is een andere invalshoek en het zorgde voor minder stress. Oké ik vind het fijner om met andere collega’s te werken maar ik ga ermee aan de slag.

Ook een aantal keren met een onzekere situatie het weekend ingaan. Geruchten die er op het werk rond gingen en de sfeer bepaalden. Door de onrust kwam ik kapot thuis en was er in het weekend teveel mee bezig. Ik dacht dit wil ik niet en heb de loslaatoefening gedaan. Tegen mezelf gezegd ik kan er nu niks aan veranderen maar laat het los en maandag zie ik wel weer verder. Ik werd me bewust van wat de impact is van zo’n energiedip en koos ervoor om dit niet te laten gebeuren.

 

Zelfliefde.

Ik realiseer me dat ik op het vlak van eigenliefde gegroeid ben de afgelopen periode. Er is meer zachtheid en acceptatie gekomen. Ik ben minder streng en veroordelend. Ik ben dankbaar voor mijn pad. Ik vind het goed vertoeven met mezelf.

De spiegeloefening en affirmaties pas ik geregeld toe. De zinnen Ik ben helemaal oké zoals ik ben en Ik mag er zijn, zijn waar en laten me thuiskomen. 😊

Goed voor mezelf zorgen hoort daar ook bij. Ik gedij goed bij rust en ruimte, dan stroomt creativiteit. En als die stroomt voel ik ook veel energie en balans.

Bewegen hoort ook hierbij, binnenshuis pilates en yoga en buiten fietsen, wandelen en in de tuin bezig zijn.

 

Kracht van meditatie en muziek.

Mediteren is niet nieuw voor mij en ik vind het erg prettig. Ik heb de verschillende vormen van mediteren geprobeerd en merk dat de ene manier op het ene moment beter matcht dan op een ander moment. Het is fijn om te kunnen kiezen uit de verschillende vormen. Voelen waar ik behoefte aan heb, een geleide meditatie of mediteren met muziek. Een andere vorm van mediteren is voor mij het buiten zijn, in de tuin wat rommelen of fietsen en wandelen. Ontspannen en opladen.

 

Het gedeelte over solfeggio en binaural vond ik boeiend. Ook bijzonder om te ervaren dat de rustgevende muziek ook voor focus werkt. De muziek vind ik wederom prachtig, komt echt binnen en ik merk dat het iets met me doet. Het geeft me vertrouwen. Ik heb ook nog verschillende keren de muziek uit module 4 op de achtergrond gehad. Het is zo rustgevend en tegelijkertijd zorgt het voor focus. Heerlijk!!

 

Vergeven.

Dit gedeelte kwam op een goed moment. Het moment dat ik een aantal dagen alleen werkte met mijn minst favoriete collega. Bij het stukje zelfsabotage had ik geoefend met loslaten en hierdoor was boosheid weggeëbd. Nu was het zover dat we samenwerkten. Ik ben er met een open houding ingestapt en op het einde van de dag dacht ik ‘het viel mee, ik heb me niet druk gemaakt’. Een andere dag was er ook minder irritatie en ben ik bewust niet altijd in actie geschoten als er iets moest gebeuren. Zij pakte het dan iets later op. Ik had die dag meer aandacht voor de cliënten en dat werkte op hen ook positief door. Dus ben toen met een goed gevoel naar huis gegaan. Een week later nam ze het zelfs voor me op. Bijzonder. Het stukje tekst Vergeven laat de energie weer stromen en verbreekt alle energetische banden die op basis van je ego zijn gelegd. Je komt los van emoties die je belemmeren om door te groeien en in je kracht te komen. heb ik ervaren. Mooi om te ervaren dat er iets veranderd is en nu verder aan blijven werken. Goed oefenmateriaal op het juiste moment😊.

Grappig dit had ik een tijdje geleden niet gedacht.

 

Voeding.

Dank je wel voor het eBook, ik zal er nog geregeld in lezen!

Voeding en mezelf voeden vind ik belangrijk. Ik probeer gezond en goed te eten. In de periode dat ik last had van mijn evenwicht en troebel zicht , bleek dat mijn uitscheidingsorganen overbelast waren en dat afvalstoffen in mijn lichaam bleven circuleren. Ik heb toen een periode bepaalde voeding vermeden en langzaam aan verminderde de klachten. Ik heb toen ervaren wat voeding met me doet. Er zijn periodes dat ik er meer mee bezig ben. Zeker als ik merk dat ik minder energie heb ga ik er bewuster mee aan de slag. Wat ik moeilijk vind is zoet. Ik weet dat het niet goed is maar het is lekker. Ik zoek dan naar ‘gezonder’ zoet recepten.

Bij Tabata dacht ik eerst niks voor mij, ik vond het erg ‘schreeuwerig’ overkomen. Ik heb het een aantal keren gedaan. Als er bij de beginners filmpjes oefeningen zijn die ik kan volgen, vind ik zelfs leuk. Het is heel anders dan de andere manieren van bewegen die ik doe, pilates en gyrokinesis. Daar gaat het vooral om voelen en de beweging op de juiste manier uitvoeren.

 

Emoties wegtappen.

Met EFT heb ik kennisgemaakt tijdens en mindfulness en mediatietraining. Dit is al een aantal jaren geleden en werd tijdens het mediteren gedaan. In een lange meditatie was dit meestal een overgangsmoment. De methode met woorden is nieuw voor mij. Ik vind op dit moment tappen zonder woorden fijner. Het kan zijn dat ik er nog aan moet wennen, het leidt me af.

 

Deze module was een pak informatie. Ik heb de oefeningen door elkaar gebruikt. Ik had de laatste weken behoefte aan rust en ruimte, de laatste week merk ik dat ik weer wil creëren en vorm geven. Ik maak meer tijd vrij om te creëren. Ik vind het fijn dat ik nu veel beter voel waar ik behoefte aan heb en dat ik hier dan ook rekening mee houdt. En dat dit oké is.

Ook ben ik blij dat ik me steeds bewuster ben van situaties waar ik vanuit een patroon gewend ben om in actie te schieten. Als ik me van de situatie bewust ben, voel ik wat ik echt wil. Het is me al een aantal keren opgevallen dat ik niet meer meteen in de startblokken schiet of aanbied om iets te doen. Of ja zeg terwijl ik eigenlijk nee voel. Het voelt goed dat ik dit doe maar het is ook nog soms een beetje vreemd om niks te doen. Ik moet er aan wennen dat ik bijvoorbeeld kan blijven zitten, zonder me te verantwoorden.

 

Er is zoveel om dankbaar voor te zijn! 😊

 

We hebben nu vakantie en volgende week gaan we een paar dagen weg. We hebben een huisje gehuurd in eigen land en nemen de fietsen mee. Even in een andere omgeving vertoeven.


 

Module rituelen

De afgelopen twee weken heb ik extra geoefend met rituelen. Het ritueel bij het slapengaan doe ik al langer. In de ochtend oefeningen doen, was wel een voornemen maar het kwam er niet altijd van. In mijn vakantie ging dit prima.

Daarna begonnen met werk en dan is het even routine krijgen. Ik schrok er van hoeveel energie werken op dit moment kost. Ook al is de groep niet groot, de andere manier van werken vraagt veel denkwerk/alertheid. Het is nu belangrijk om goed te waken over mijn balans. En na een heerlijke week buiten actief zijn, fietsen en zwemmen, en voor niemand anders te hoeven zorgen was de overgang groot. Ik merk nu in de tweede werkweek dat er ruimte komt voor bewegen en creëren. Ik heb nu geen mixed media les ivm zomerstop. Ik ga nu op donderdag thuis een paar uurtjes freubelen.

De afgelopen maanden heb ik nagedacht over werk. Als ik vrij heb of vakantie heb, kom ik in een andere modus/ritme. Ik ben dan veel buiten, actief en voel me dan in mijn element en de energie stroomt. Wat als ik eens iets anders ga doen? Ik heb al eens gedacht aan tuinieren, werken in een kwekerij….. Het is nog niet concreet maar het houd me bezig. Het zaadje is geplant😊. Het voelt nu ook anders dan een tijd geleden. Toen was er paniek en wilde ik iets anders. Maar voelde ook dat het toen geen goed moment was om zo’n beslissing te nemen. Nu is er rust/ruimte en voel ik me steviger.

Je hebt me een tijdje geleden gevraagd wat me aangezet heeft om de stap naar coaching te nemen. Voor mij was dat weten dat ik niet goed bezig was, mijn lichaam had me al verschillende signalen gegeven. Ik zat in een spiraal en wilde graag de situatie veranderen. Op dat moment was het teveel en wist ik niet waar of hoe te beginnen. Beseffen dat ik hulp kon vragen om knopen te ontwarren. Jouw site had ik al een paar keer bekeken en wat ik las sprak me aan, het raakte me  en ik heb de stap genomen. En wat ben ik blij. Jouw manier van coachen past bij mij. Patronen helder krijgen, bewustwording, bewegen, voelen en grenzen aangeven. Het traject in mijn tempo mogen doen was erg fijn. Ik heb echt gevoeld dat het mijn reis is.

Mooiste verandering.

Ik zat zo in mijn hoofd, het was rommelig en ik was overprikkeld. Het voelen was ik helemaal kwijt. Er was geen stilte om dingen helder te krijgen.

Ik voel nu weer verbinding met mijn hart en zit veel minder in mijn hoofd. Er is weer vertrouwen en een weten dat het goed komt. De stilte is er en zorgt ervoor dat ik beter bij mezelf kan blijven. De paniek weg is.

 

Opvallendste verandering.

Het is fijn dat ik handvaten heb gekregen om met energie te werken en balans te vinden. Ik weet dat ik hierop kan terugvallen.

Mijn energie stroomt weer waardoor de creativiteit borrelt. En dat zorgt voor veel plezier! De zwaarte is verdwenen.

 

Deze reis heeft ervoor gezorgd dat het vuurtje weer brandt. Ik ben erg dankbaar voor dit proces! Bijzonder wat de afgelopen maanden veranderd is.

Ben jij nieuwsgierig wat ik voor jou kan betekenen?